Ford moet in VS 3 miljoen wagens terugroepen door problemen met airbags

Bron © BELGA

Foto: AFP

De Amerikaanse autobouwer Ford moet van de Amerikaanse regulator voor het transport NHTSA drie miljoen wagens terugroepen door defecte aribags van Takata. De regulator verwierp dinsdag een verzoek om die terugroeping te vermijden. Een terugroeping van dergelijke grootte zal Ford veel geld kosten.

Ford heeft nu 30 dagen de tijd om een plan uit te werken om de getroffen eigenaars op de hoogte te brengen en het probleem om te lossen.

Volgens NHTSA zijn de modellen Ranger, Fusion en Edge, gebouwd tussen 2006 en 2012, getroffen, net als bepaalde types van de merken Lincoln en Mercury. De Japanse autobouwer Mazda moet eveneens 5.800 wagens terugroepen.

Beide bedrijven hadden beroep aangetekend tegen de terugroepingen, omdat het defect in de airbags volgens hen geen direct gevaar veroorzaakt voor de bestuurders en passagiers van de wagens.

29 overlijdens

In november moest de grootste Amerikaanse autobouwer General Motors ook al 5,9 miljoen wagens herstellen nadat NHTSA een beroep weigerde. Dat kostte GM 1,2 miljard dollar.

Defecte airbags van Takata leiden al jaren tot problemen in de auto-industrie en hebben geleid tot de grootste terugroeping van wagens ooit. Sommige airbags worden te gemakkelijk geactiveerd en katapulteren stukken metaal door de wagens. Ze werden al gelinkt aan 29 overlijdens en veel verwondingen.

Takata heeft schuldig gepleit aan fabricatiefouten en heeft een boete gekregen van een miljard dollar. Het airbagdebacle leidde tot het faillissement van Takata in 2017.

AANGERADEN