“River Skimmer” haalt drijvend afval uit dok in Merksem

Bron © BELGA
Merksem -

Aan een dok langs het Albertkanaal in Merksem heeft de milieuorganisatie River Cleanup een toestel geïnstalleerd dat zwerfafval opzuigt. De ‘River Skimmer’ zuigt drijvend afval naar binnen volgens het principe van een zwembadfilter en kan 500 liter per minuut zuiveren.

River Cleanup, de groep die wereldwijd ook opruimacties organiseert langs rivieren, installeerde de River Skimmer met steun van een aantal bedrijven. Experten van de Vlaamse Waterweg en de lokale facilitaire groep Multi Masters hielpen met het uitkiezen van de locatie en de aanpassing van de opruimmachine.

Whirlpooleffect in zwembadfilters

De keuze voor de plaatsing viel op een hoek van een dok in Merksem, door stroming en wind een ‘hotspot’ voor zwerfafval in het water. De machine werd in juli vorig jaar al voor het eerst in het water gelaten, maar moest nog uitgebreid getest worden. Ook moest het toestel aangepast worden om in te spelen op veranderingen in het waterpeil. Woensdag werd de machine officieel in gebruik genomen.

De River Skimmer werkt met een opslagcontainer waarin afval wordt opgezogen. Dat gebeurt via de continue instroom van water, waardoor het afval niet kan ontsnappen. Het principe is gelijkaardig aan een whirlpooleffect in zwembadfilters.

Eens de opslagcontainer vol is, kan de gebruiker het toestel omhoog liften en zo het afval verwijderen. Het systeem zuivert 500 liter per minuut, 800 kubieke meter per dag, of iets minder dan 300.000 kubieke meter per jaar.

AANGERADEN