Deliveroo-jassen en ‘leenhonden’: Nederlanders nu al op zoek naar achterpoortjes om de avondklok te omzeilen

Bron © De Volkskrant

Foto: ss - rr

Een eventuele avondklok beroert de gemoederen in Nederland. “Niemand wil een avondklok, niemand staat erbij te juichen”, zei ontslagnemend premier Rutte woensdag tijdens een persconferentie. Of die er komt, hangt af van de stemming in de Kamer. Opvallend is wel: een aantal Nederlanders zijn nu al op zoek naar achterpoortjes.

Zo worden er op Marktplaats.nl - zowat de Nederlandse 2dehands.be - zogenaamde koerier-pakketten aangeboden, aldus De Volkskrant. Wie daar op Deliveroo of een andere maaltijdbezorgingsdienst zoekt, vindt inderdaad jassen, rugzakken en andere items die een koerier nodig heeft. Vermomd als maaltijdbezorger zou je je na de avondklok nog buiten kunnen begeven. “Ik wil in de avond gewoon een stukje kunnen fietsen”, zegt een koper van zo’n jas aan de Nederlandse krant. “Dan moet dat maar met een jas van een bezorger.” Ook werden er jassen aangeboden van andere koerierdiensten zoals DHL, thuisbezorgd.nl en PostNL.

Nog een opvallend fenomeen: de ‘leenhond’. Want voorlopig ziet het er naar uit dat de avondklok niet zal gelden voor trouwe viervoeters en hun baasjes. Om de hond uit te laten, mag je dus nog na de avondklok even naar buiten. Platformen waar vrijwilligers zich kunnen aanbieden om andermans hond uit te laten, kunnen de vraag niet bijhouden.

Marktplaats weert advertenties

Niet veel later reageerde Marktplaats op de trend en verklaarde het aan ANP alle advertenties met zulke jassen te zullen verwijderen, maar donderdag zijn ze nog steeds te vinden (zie screenshot hieronder). Het is niet duidelijk hoeveel van die jassen de afgelopen dagen verkocht werden.

LEES OOK. Nederland wil nu pas avondklok invoeren om het coronavirus te stoppen: wat hield hen zo lang tegen?

Deliveroo-jassen en ‘leenhonden’: Nederlanders nu al op zoek naar achterpoortjes om de avondklok te omzeilen
Een advertentie voor een ‘Complete bezorgset voor avondklok’. Foto: RR.
Door adm
MEER OVER HET CORONAVIRUS