Eén aannemer voor 650.000 zonnepanelen op sociale woningen: sector ontevreden

Bron © BELGA

Themabeeld Foto: C. Barton van Flymen / Hollandse Hoogte

Sectorfederaties Techlink en Nelectra zijn ontevreden over de keuze om met slechts één aannemer een contract af te sluiten bij een Vlaams project voor de installatie van 650.000 zonnepannelen op sociale woningen. De federaties betreuren donderdag in een persbericht dat kleinere installateurs zo geen kans krijgen om deel te nemen aan het grootschalige project.

Veertig Vlaamse socialehuisvestingsmaatschappijen richtten eind vorig jaar de coöperatieve vennootschap ASTER op. Van 2021 tot 2025 staat die in voor de installatie van ongeveer 650.000 zonnepanelen op 58.000 gebouwen met sociale woningen: een investering van in totaal 231 miljoen euro.

Bij de aanbesteding wordt dus voor het grootschalige project een contract afgesloten met slechts één aannemer. Door de omvang van het project en de financiële eisen die ermee gepaard gaan, is het voor kmo’s praktisch onmogelijk om aan de opdracht deel te nemen.

Die vaststelling stuit sectorfederaties Techlink en Nelectra tegen de borst. “Vlaanderen is een kmo-land. Er wordt terecht door de overheid met trots gewezen naar de belangrijke rol die kmo’s hebben in lokale tewerkstelling, maar de aanbestedingsvoorwaarden uit dit project vallen hiermee niet te rijmen”, aldus Viviane Camphyn, gedelegeerd bestuurder van Nelectra, in het persbericht.

Beide federaties vragen dat de betrokken Vlaamse ministers Hilde Crevits (Economie), Zuhal Demir (Energie) en Matthias Diependaele (Wonen) ingrijpen. “Zonnepanelen zijn meer dan noodzakelijk om de klimaatdoelstellingen te halen. Hiervoor is ook in de maatschappij een groot draagvlak nodig”, klink het in het persbericht. “Het lijkt ons voor de hand liggend dat zowel de kleinere als grote spelers worden ingeschakeld om deze projecten uit te dragen.”

Eén centrale partij nodig

Volgens ASTER, dat de zonnepanelen op de Vlaamse sociale woningen wil plaatsen, stelt net het tegenovergestelde te willen doen. “We moedigen Vlaamse KMO’s net aan om consortia te vormen en mee te dingen naar het contract voor de installatie van de zonnepanelen. Dit is net een kans voor kleine spelers om op te schalen en zo aan een nobel en ambitieus project mee te werken. Maar dan moeten ze wel samenwerken”, zegt gedelegeerd bestuurder Björn Mallants.

Mallants stelt dat wel dat het enkel mogelijk is om op het op grote schaal te doen en betaalbaar te houden als Aster één contract met één centrale partij sluit. “Het gaat hier immers niet enkel om het plaatsen van PV-panelen op daken, maar ook om monitoring, data management, onderhoud, productgaranties, verzekeringen… Eén aanspreekpunt voor de sociale huisvestingssector is hierbij van cruciaal belang. Dat kan een consortium van bedrijven zijn of één enkel bedrijf. We willen de beste en economisch meest interessante voorstellen met elkaar vergelijken. De criteria voor de openbare aanbesteding maken het perfect mogelijk dat (Vlaamse) KMO’s zich verenigen en samen meedingen naar het contract.”

Door jvh
AANGERADEN