Vanaf februari kunnen coronaspeurhonden worden ingezet: “Betrouwbaarder en sneller dan klassieke test”

Elf opgeleide speurhonden kunnen vanaf halfweg februari ingezet worden om corona op te sporen. Volgens professor Chris Callewaert (UGent) zijn ze accurater dan een klassieke PCR-test en ken je het resultaat binnen de seconde.

De honden die corona kunnen opsporen hebben allemaal een verleden als speurhond of werden al ingezet ingezet bij search and rescue. Ze maken deel uit van onder andere de federale politie en het leger. Sinds december worden ze specifiek getraind op het opsporen van corona. “En ze zijn daar zeer goed in”, zegt professor Chris Callewaert de faculteit bio-ingenieurswetenschappen van de UGent. “Betrouwbaarder zelfs dan een klassieke PCR-test. Die test heeft een grotere foutenmarge, onze honden hebben een foutenmarge van 5 à 15 procent. En we zullen dan nog eens altijd in koppels werken. Twee honden zullen het staal controleren.”

Want er wordt in eerste instantie wel degelijk gewerkt met een staaltje en niet met honden die rechtstreeks aan mensen zullen ruiken zoals bij een drugscontrole. Wie zich door de honden wil laten controleren zal even onder zijn oksel moeten swipen met een wisser. De honden zullen dan aan het staal ruiken.

De coronaspeurhonden beëindigen half februari hun opleiding. Vanaf dan kunnen ze in principe ingezet worden. “We weten we nog niet precies waar ze zullen ingezet worden”, zegt Callewaert. “Dat hangt af van de beslissing van de minister en de crisiscel.” In eerste instantie wil de taskforce de dieren waarschijnlijk inzetten op plaatsen zoals luchthavens en stations. Ze kunnen een bijkomende troef zijn, bovenop de coronatesten met neuswissers.

Opschalen

Als het opleidingscentrum meer positieve stalen kan krijgen van ziekenhuizen en woonzorgcentra, kunnen ze heel binnenkort nog meer honden opleiden. Een tekort houdt hen momenteel tegen om op te schalen. Indien de honden de verwachtingen inlossen, willen ze op termijn honderd bijkomende dieren trainen om bijvoorbeeld op festivals besmettingen te gaan detecteren.

Door Tommy Huyghebaert
MEER OVER HET CORONAVIRUS