Steeds meer Limburgse scholen dicht: honderden leerlingen in quarantaine

In Sint-Truiden worden de kinderen massaal getest om de grootte van de uitbraak in kaart te brengen. Foto: Karel Hemerijckx

/ Sint-Truiden / Hamont-Achel / Bocholt / Heusden-Zolder / Maasmechelen / Lommel -

Sint-Truiden, Maasmechelen, Heusden-Zolder, Bocholt en Hamont-Achel: in steeds meer Limburgse gemeenten moeten kleuter- en basisscholen de deuren sluiten na besmettingen met het coronavirus.

Het coronavirus zorgt voor steeds meer problemen in Limburgse scholen. In Sint-Truiden zijn nu al vier kleuter- en basisscholen op slot. Toen bleek dat twee leerkrachten en vijf leerlingen van basisschool Het Schuttershof besmet bleken met de Britse variant, ging de school dinsdag meteen dicht. Woensdag werden alle leerlingen en leerkrachten getest: bijna één op de vier van die tests kwam positief terug. “We hebben al eerder grote uitbraken gezien, maar bijna een kwart positieve tests is inderdaad héél erg veel”, zegt Marc Van Ranst.

LEES OOK. Nu al vier scholen in Sint-Truiden op slot: 54 besmettingen in Schuttershof

Maar in Sint-Truiden is niet alleen Het Schuttershof getroffen. Woensdag bleken ook de scholen Momentum en Villa De Raam besmettingen te hebben. Hun leerlingen en leerkrachten werden donderdag getest, het is nog afwachten wat daarvan de resultaten zijn. Donderdag ging basisschool De Letterfant in Gelinden ook nog dicht. In die school moeten er 10 leerkrachten in quarantaine, waardoor er onvoldoende personeel is om les te geven. De 160 kinderen van de basisschool De Letterfant krijgen nu afstandsonderwijs.

Preventie

Ook in Hamont-Achel kwam er donderdag slecht nieuws voor honderden leerlingen en hun ouders: de twee vestigingen van basisschool De Achellier moeten de deuren sluiten. De Achellier heeft zowel een locatie aan het centrum met 396 kinderen als een wijkschooltje in Achel-Statie waar 63 kinderen naar school gaan. “Alle leerkrachten zullen in quarantaine gaan en verdere testen zullen uitwijzen over hoeveel concrete besmettingen het gaat”, luidt het bij de directie. “Beide vestigingen worden preventief gesloten omdat ze linken met elkaar hebben. Er zijn leerkrachten die op beide locaties actief zijn en ook via broertjes of zusjes zijn er contacten tussen beide scholen. Het gaat vooral een preventieve maatregel.

LEES OOK. Twee Achelse basisscholen preventief gesloten na besmettingen

Wijkscholen

In Bocholt zal het wijkschooltje De Driehoek op de Hees pas op 26 januari de deuren opnieuw open zwieren. Het Heesje telt twee kleuterklassen, in totaal zitten drie leerkrachten en 24 kleuters in quarantaine. “Eén van de drie leerkrachten liet zich uit voorzorg testen nadat ze symptomen vertoonde. Ook één kleuter testte nadien positief”, klinkt het daar.

LEES OOK. Bocholtse school Heesje in quarantaine: “In het belang van onze kleuters”

Ook in Maasmechelen moet een wijkschool even in quarantaine. Het gaat om kleuterschool Italiaans centrum aan de Oude Baan, een wijkafdeling van De Triangel. Honderd kleuters moeten in quarantaine. “Het gaat niet om de Britse variant en er is niet getest in onze school. Het gaat hier om een kleine cluster van één kleuter en één juf. Haar collega, die samen met haar in die klas stond, moet ook in quarantaine”, zegt Weustenraad.

Britse variant

Eerder deze week moesten al 41 kleuters en vier leerkrachten van De Springplank in Eversel, bij Heusden-Zolder, in quarantaine omdat een leerkracht positief had getest. Ondertussen is het aantal besmettingen er opgelopen tot vier personeelsleden en vier kleuters. “Het is nog niet bekend of het om de Britse variant gaat. Het enige dat we op dit moment kunnen doen is de school sluiten uit voorzorg voor de kleuters en het personeel”, aldus Johny Verduyckt, coördinerend directeur van de scholengroep.

LEES OOK. Buitenschoolse kinderopvang ’t Klim-Op-Ke sluit deuren door corona

LEES OOK. Kleuterscholen in Maasmechelen en Eversel gesloten na besmettingen

Ook in Hasselt moeten kinderen verplicht thuis blijven van school. De leerlingen en leerkrachten van twee klassen van de stedelijke basisschool in Spalbeek zijn sinds donderdag in quarantaine. “Dat klopt”, bevestigt burgemeester Steven Vandeput (N-VA). “Vrijdag wordt de test georganiseerd. Het CLB onderneemt daarvoor samen met de schooldirectie de nodige stappen.”

De ouders van de betrokken kinderen zijn alvast verwittigd door CLB en de schooldirectie. Vermoed wordt dat er ook bij deze besmettingen een familiale link is met de Covid-19 uitbraken in de Truiense scholen.

Middelbare school

In Lommel is het een middelbare school die getroffen is. 120 leerlingen van Provil moeten in quarantaine nadat drie leerkrachten positief testten waarvan een leerkracht drager bleek van een hoge virale lading. Het zou kunnen dat er nog meer leerlingen in quarantaine moeten, want vrijdag werd ook vernomen dat nog een leerkracht positief testte. “Momenteel wordt nagegaan hoeveel contacten met hoog risico hier aan de orde zijn. Het kan zijn dat nog meer leerlingen in quarantaine moeten.”

LEES OOK. 120 leerlingen van Provil in quarantaine na besmetting bij superverspreider

Door red
MEER OVER HET CORONAVIRUS