Stad Gent schrapt Leopold II-laan, bewoners krijgen compensatie voor adreswijziging

Gent -

Het Gentse stadsbestuur heeft beslist om de Leopold II-laan aan het Citadelpark een andere naam te geven. De inwoners van de straat krijgen wel een vergoeding, om het papierwerk te compenseren. Patrice Lumumba, de eerste democratisch verkozen premier van Congo, wordt bovenaan de lijst voor een nieuwe straat of plein in Gent gezet.

Na het standbeeld van de Congovorst, verdwijnt ook de straat aan het Citadelpark die zijn naam draagt. Nog dit jaar wil Gent de Leopold II-laan een andere naam geven. Welke dat zal zijn, is nog geheim. Maar het zal een verwijzing zijn naar de geschiedenis van het Citadelpark.

Dat is donderdagavond bekendgemaakt. Voor Patrice Lumumba wordt tegen ten laatste 2024 nog een plek gezocht, om een straat of plein te vernoemen naar de bekende, maar vermoorde Congolese politicus. Of er nog koloniale standbeelden sneuvelen, zoals het Moorken in het Citadelpark, is nog niet duidelijk. (lees verder onder de foto)

LEES OOK. Hij was de eerste Congolees ooit in Gent. Moet Sakala nu weg?

Stad Gent schrapt Leopold II-laan, bewoners krijgen compensatie voor adreswijziging
Patrice Lumumba krijgt ten laatste in 2024 een plein of straat naar zich genoemd in Gent.

1.000 euro tussenkomst

In één adem lanceert Gent ook een vergoeding voor inwoners van straten die veranderen van naam. Daarbij komt een hele administratieve molen kijken, zeker voor handelaars. “Er zal een forfaitaire tussenkomst worden voorzien”, zegt Thomas Dierckens, de woordvoerder van burgemeester Mathias De Clecq (Open VLD).

Het gaat om 50 euro voor inwoners, 250 voor natuurlijke personen met een zelfstandige activiteit en 1.000 euro voor vennootschappen. Ook inwoners van Oostakkerdorp, waar binnenkort een aantal straten veranderen van naam, zullen dit bijvoorbeeld krijgen, zegt Dierckens.

LEES OOK. Waarom Oostakker struikelt over nieuwe straatnaam: “Goed idee, maar slecht uitgevoerd”

Door Bert Staes
AANGERADEN