Zo spendeerde Donald Trump zijn eerste dag als president-af

© Het Nieuwsblad

adbBron: BELGA, The Hill, Daily Mail, CNN

Op de eerste volledige dag dat hij president-af was, heeft Donald Trump donderdag een partijtje golf gespeeld. Maar een zorgeloos pensioen zit er niet in.

Fotografen maakten beelden van de oud-president op zijn golfclub in Florida. Donald Trump was woensdag tegen de traditie in al uren voor de inauguratie van Joe Biden naar zijn woonplaats in de zuidoostelijke Sunshine State teruggekeerd. Daar begeleidde een vloot wagens met beveiligingsagenten hem donderdag van zijn verblijf Mar-a-Lago naar zijn persoonlijke golfterrein Trump International Golf Club in West Palm Beach.

Met een petje van zijn politieke campagne – 'Make America Great Again’ – verscheen hij er op het terrein voor een rondje golf.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hoewel hij er zijn voorganger Barack Obama voor bekritiseerde en beweerde dat hij zelf zo hard zou werken dat hij er geen tijd voor zou hebben, ging Trump ook tijdens zijn presidentschap geregeld golfen. Minsten wekelijks, en veel vaker dan Obama. Hij was op de golfbaan toen Amerikaanse media Biden uitriepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen.

Pelosi: “Godzijdank is hij weg”

Florida is een populaire bestemming voor Amerikaanse gepensioneerden, maar voor Trump zit een zorgeloos pensioen er nog niet meteen in. Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi maakte donderdag duidelijk dat zijn vertrek, of Bidens boodschap van eenheid, niet betekent dat de Democraten het impeachmentproces zullen laten vallen.

“De president van de VS pleegde een daad van aanzetten tot opstand”, verklaarde Pelosi tijdens een persbriefing. “Ik denk niet dat het heel verenigend is om te zeggen: ‘Oh, laten we het gewoon vergeten en achter ons laten’. Dat is niet hoe je verenigt.” Ze verwees naar Bidens uitspraak dat “we moeten onthouden om te genezen”.

Het is de verantwoordelijkheid van het Congres om de integriteit te bewaren, aldus Pelosi. Trumps impeachmentproces moet dus doorgaan: “Gewoon omdat hij nu weg is – godzijdank – zeg je niet aan een president: ‘Doe wat je maar wil in de laatste maanden van je regering. Je krijgt een verlaat-de-gevangenis-zonder-betalenkaart’. Omdat mensen denken dat je het moet bijleggen, en vergeten dat mensen hier stierven op 6 januari, dat geprobeerd werd onze verkiezing en democratie te ondermijnen en onze grondwet te onteren? Nee.”

Midden februari proces

Wanneer het impeachmentartikel precies zou doorgegeven worden aan de Senaat zodat daar het impeachmentproces kan beginnen, weigerde Pelosi te zeggen. De Senaat is momenteel druk bezig met het goedkeuren van Bidens benoemingen van regeringsleden.

Leider van de Republikeinen in de Senaat Mitch McConnell stelde donderdag alvast voor dat Pelosi formeel pas op 28 januari de aanklacht doorstuurt. Dan hebben de beide partijen twee weken, tot 13 februari, de tijd om hun eigen documenten voor te leggen en de zaak voldoende voor te bereiden, meent de Republikein. Hij gaf ook aan dat hij die manier van werken heeft voorgesteld aan Chuck Schumer, die de Democratische fractie in de Senaat leidt. De twee partijen zullen het eens moeten worden over de agenda.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten