Belgisch delegatieleider relativeert gerucht over afgelasting Olympische Spelen: “Vertrouwen dat ze wel door zullen gaan”

Foto: REUTERS

“De Olympische Spelen van komende zomer in Tokio gaan niet door.” Dat schrijft de Britse kwaliteitskrant The Times op basis van een anonieme Japanse regeringsbron. Het bericht werd meteen ontkend door de Japanse regering en ook bij het Belgisch Olympisch Comité maken ze zich voorlopig nog geen grote zorgen. “Dat de Spelen niet normaal zullen verlopen is absoluut zeker, maar we blijven positief dat ze wel zullen doorgaan”, zegt de Belgische delegatieleider Gert Van Looy.

De Japanse regering zou in besloten kring tot de conclusie zijn gekomen dat de Olympische Spelen in Tokio door de aanhoudende coronapandemie moeten worden afgelast. Dat zegt althans een lid van de Japanse regeringscoalitie aan de Britse krant The Times.

“Gedoemd”

Volgens de anonieme bron is de regering tot het besluit gekomen dat de Spelen “gedoemd” zijn. Er zou nu naar een manier worden gezocht om de afgelasting op een waardige wijze zonder gezichtsverlies te kunnen aankondigen. Japan hoopt zo naar verluidt ook de deur open te laten om in 2032 de Spelen te mogen organiseren.

“Niemand wil de eerste zijn om het te zeggen maar de consensus is dat het te moeilijk is”, stelt de bron in The Times. “Persoonlijk denk ik dat het niet zal gebeuren.”

Japanse regering ontkent

Een woordvoerder van de Japanse regering ontkende op een persconferentie in Tokio de verklaringen van de anonieme bron. “We willen dit ten stelligste ontkennen. Het is niet aan de orde”, zei Manabu Sakai. “Uiteraard moeten we rekening houden met de situatie over de grenzen, en we zullen op een bepaald moment beslissen of het evenement werkelijk zal doorgaan, maar tot dan doet de Japanse regering wat er moet gebeuren.”

“Weinige Japanners geloven erin”

Wij polsten bij onze contacten in Japan, waar verrassend genoeg weinig sprake is van een eventuele lockdown: “Het leven gaat hier vrij zijn normale gangetje. Het concept lockdown is hier toch net iets anders.”

“Wat de Spelen betreft: weinige Japanners geloven erin, de doorsnee burger hoopt zelfs op een afgelasting. Maar Eerste Minister Suga vermeldde gisteren nog tijdens een vragenuurtje dat ze voor de Spelen niet afhangen van de vaccinatie en dat hij met Bach heeft afgesproken dat ze gewoon doorgaan.”

IOC heeft geen Plan B

Donderdag benadrukten al enkele leden van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) al dat de Olympische Spelen ondanks de coronapandemie komende zomer wel degelijk zouden doorgaan, in het slechtste geval zonder toeschouwers.

“Er is geen plan B”, aldus IOC-voorzitter Thomas Bach. “Er is op dit moment geen enkele reden om te denken dat de Olympische Spelen op 23 juli niet van start zullen gaan in het olympisch stadion in Tokio. We gaan er volledig voor om van deze Spelen een veilige en geslaagde editie te maken.”

Gert Van Looy: “We blijven ervan uitgaan dat de Spelen doorgaan”

Dat is ook de mening van Gert Van Looy, de Games Manager van het BOIC. Hij is de man die Spelen voor de Belgische atleten in goede banen moet leiden. “Ik blijf ervan uitgaan dat de Olympische Spelen zullen doorgaan. Ik heb van mijn Japanse bronnen geen enkele indicatie gekregen dat dit niet het geval zou zijn. Ook de organisatoren, IOC-voorzitter Bach en de Japanse regering blijven positief. Vorige week hebben we nog met de olympische comités van alle deelnemende landen samengezeten en een afgelasting is op geen enkel moment op tafel gekomen. Ik heb er vertrouwen in dat dankzij strenge veiligheidsmaatregelen, het vaccin en een positief effect van de zomer op de curve de Spelen zullen kunnen doorgaan.”

Belgisch delegatieleider relativeert gerucht over afgelasting Olympische Spelen: “Vertrouwen dat ze wel door zullen gaan”
Gert Van Looy Foto: BELGA

The Times is echter een gerenommeerde kwaliteitskrant en de berichten over een mogelijke afgelasting doken de voorbije weken al meermaals op. “Dat is vooral vervelend voor onze atleten, wiens twijfel telkens opnieuw gevoed wordt. Ik heb het gevoel dat er politieke strategie mee gemoeid is. Ik vermoed dat de speculatie over het al dan niet afgelasten van de Spelen nog wel een tijdje zal aanslepen.”

Dat de Olympische Spelen niet helemaal op de vertrouwde manier zullen georganiseerd worden lijkt wel een onontkoombaar. “Het is absoluut zeker dat de Spelen niet normaal zullen kunnen plaatsvinden. Maar onder welke vorm - met of zonder publiek? - valt nog af te wachten. We zullen in ieder geval geen enkel risico nemen met betrekking tot de gezondheid van onze atleten.”

De Olympische Spelen werden vorig jaar met twaalf maanden uitgesteld door de coronacrisis. Het evenement staat nu geprogrammeerd van 23 juli tot 8 augustus. Aansluitend zijn er de Paralympics, met start op 24 augustus.

Belgisch delegatieleider relativeert gerucht over afgelasting Olympische Spelen: “Vertrouwen dat ze wel door zullen gaan”
Foto: BELGAIMAGE

Topruiter Jos Verlooy deelt bezorgdheid

Belgisch kampioen en pas verkozen Ruiter van het Jaar Jos Verlooy deelt de bezorgdheid over het doorgaan van de Spelen. Ondanks het feit dat de 25-jarige Grobbendonkenaar twijfels heeft over het doorgaan, heeft hij toch een duidelijke planning opgemaakt voor de volgende maanden. “Het doel moet zijn dat één à twee maanden voor de Spelen mijn paarden en ikzelf in topvorm moeten zijn om op basis van goede resultaten geselecteerd te kunnen worden voor de Belgische ploeg”, reageerde Jos Verlooy vrijdag van op de jumping van Salzburg.

“Veel zal afhangen of de wedstrijden van de Global Champions Tour en de Landenwedstrijden zullen doorgaan want op die topwedstrijden moeten wij ons bewijzen. Het is alleszins geen lachertje om nu naar het buitenland te moeten reizen. Vooraf moet je een negatieve coronatest afleggen en ter plaatse gelden ook strenge voorschriften en een hoop administratieve verplichtingen. Vorige maand in Doha moesten we bijvoorbeeld ook negen uur per dag op onze hotelkamer blijven. Dat zijn zaken die doorwegen”.

Jos Verlooy rijdt dit weekend in Salzburg en dan is het wachten tot begin maart voor de eerste wedstrijd van de Global Champions Tour in Doha. “Als ik de Global kan rijden en een aantal Landenwedstrijden met de Belgische ploeg, zullen mijn paarden en ik wel ik topvorm geraken voor de Spelen. Maar alles zal afhangen van de evolutie rond het het vaccineren”.