Duitsland wil wetteksten uit naziperiode aanpassen

Bron © BELGA

Foto: AP

De Duitse regering wil wetteksten die nog stammen uit de tijd dat de nazi’s aan de macht waren aanpassen. Het gaat volgens de regering om zeker 29 en mogelijk 40 wetten waarin nog wordt teksten staan uit de periode tussen 1933 en 1945.

Felix Klein is namens de regering aangesteld om antisemitisme te bestrijden en houdt zich ook bezig met het aanpassen van de wetteksten. “Sommige teksten zijn erg antisemitisch”, aldus Klein.

Momenteel is er genoeg politieke steun in de Bondsdag om de teksten aan te passen.

Klein hoopt dit voor september te doen, als de termijn van de huidige regering ten einde komt.

Toen Duitsland vier jaar na de Tweede Wereldoorlog een nieuw wetboek opstelde, probeerde het zo veel mogelijk af te wijken van de nazi’s. Toch zijn veel wetten deels of volledig overgenomen. Zo is een groot deel van een wet waarin staat dat Joden Sara of Israël aan hun naam moeten toevoegen als ze geen duidelijk Joodse naam hebben, nog steeds terug te vinden in het wetboek. Die tekst verwijst naar Duitsland alsof het Derde Rijk nog steeds bestaat.

Duitsland wil tegelijkertijd ook het telefoonalfabet wijzigen. De nazi’s hebben daaruit alle Joodse namen geschrapt en vervangen door bijvoorbeeld Friedrich. In 1950 werd de lijst al herzien, maar de oude namen werden niet in ere hersteld.

Duitsland wil dit in de herfst van 2021 terugdraaien en een jaar later moet er een volledig nieuw spelalfabet zijn, dat naar steden verwijst.

AANGERADEN