Kremlin verwelkomt Bidens intentie om kernwapenverdrag te verlengen

 

 ©  AFP

Bron: BELGA

Het Kremlin verwelkomt de intentie van Amerikaans president Joe Biden om het Verdrag voor Vermindering van Strategische Nucleaire Wapens (New START) dat op 5 februari afloopt, met vijf jaar te verlengen. Woordvoerder Dmitry Peskov voegde er wel aan toe een gedetailleerder voorstel af te wachten.

Donderdag raakte bekend dat het Witte Huis de intentie heeft om het verdrag met vijf jaar te verlengen. Rusland verwelkomt die verklaring. “Rusland is voorstander van het behouden en verlengen van New START. Op die manier kopen we meer tijd voor gesprekken en contacten. We verwelkomen dan ook de politieke wil om het verdrag te verlengen”, verklaarde Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov vrijdag. Wel voegde hij er nog aan toe dat “alles zal afhangen van de details”.

Eerder werd Bidens intentie al enthousiast onthaald in andere geledingen van de Russische diplomatie. Diplomaat Michail Oeljanov had het op Twitter over een “bemoedigende stap”, terwijl Leonid Sloetsky, die aan het hoofd staat van de commissie buitenlandse zaken in het Russische parlement, zei bereid te zijn in dialoog te treden. “We verwachten concrete voorstellen”, klonk het daar.

New START werd op 5 februari 2011 van kracht. Het verdrag begrenst het nucleair arsenaal van zowel Rusland als de VS, die samen zowat 90 procent van het wereldwijde kernwapenarsenaal in handen hebben. Concreet bepaalt het verdrag dat elk land 800 draagsystemen en 1.550 operationele kernkoppen mag herbergen. Het akkoord had een looptijd van tien jaar. Op 5 februari 2021 loopt het verdrag dus af, waardoor er voor het eerst in decennia geen akkoord meer zou zijn en een wapenwedloop dreigt.

Ondanks maandenlange onderhandelingen met Moskou slaagde de regering van Donald Trump er niet in om het eens te worden over een verlenging. De vorige Amerikaanse regering wilde dat ook China mee zou doen aan zo’n kernwapenverdrag, maar daar voelde Peking niets voor.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten