Deze drie merken focussen op duurzame jeanscollecties

Foto: H&M / HNST

Op zoek naar een nieuwe jeans? Steeds meer merken vestigen de aandacht op duurzaam denim. Wij zetten er drie op een rij, bij wijze van inspiratie om je garderobe aan te vullen.

H&M x Lee

De Zweedse modeketen H&M werkte samen met jeansmerk Lee aan een duurzame denimcollectie voor alle leden van het gezin. Voor de samenstelling van de kledingstukken werd gekozen voor gerecycled katoen, denim van duurzame kunstmatige vezels, waterbesparende kleurstoffen en washings met een lagere impact op het milieu. De keten vermeldt op de website bij elk item hoeveel water- en energieverbruik en CO2-uitstoot de productie verbruikte. Het resultaat ligt vanaf 28 januari in de webshop, vanaf 28 januari in geselecteerde fysieke winkels.

Prijs: vanaf 29,99 voor een jeansbroek

www2.hm.com

Samsøe & Samsøe

Dit Deense label pakte in het najaar van 2020 onder de noemer ‘Blue Belief’ uit met een conscious denimcollectie. Die laat zich kenmerken door milieubewustere keuzes qua stoffen (gerecycleerd of organisch katoen) en afwerking en tijdens de ontwikkelings- en productiefase. De omschrijving luidt dat er tijdens dat proces geen water verloren gaat en geen schadelijke chemicaliën worden gebruikt. Wie een van deze broeken koopt, doneert een euro aan charity: water, een non-profitorganisatie die schoonwaterprojecten opstart in minder bedeelde gebieden.

Prijs: vanaf 119 euro voor een jeansbroek

www.samsoe.com

Deze drie merken focussen op duurzame jeanscollecties

HNST

Voor de ‘eerlijkste jeans ter wereld’ voor mannen en vrouwen moeten we sinds 2018 bij ontwerpers uit eigen land zijn. De Antwerpse ondernemer Tom Duhoux ontwikkelde in samenwerking met ontwerpster Ellen Robinson (voorheen Lee en Bellerose) een duurzame lijn onder de naam HNST, Honest zonder klinkers. Die kwam volledig tot stand volgens de regels van de circulaire kunst. Enkele cijfers: de jeansstof bestaat uit 56 procent gerecycleerd denim, is voor de volle 100 procent recycleerbaar en per gemaakte broek wordt 6.639 liter water uitgespaard.

Prijs: 135 euro per jeansbroek

www.letsbehonest.eu

Deze drie merken focussen op duurzame jeanscollecties
Door vwh
AANGERADEN