RECENSIE. ‘The personal history of David Copperfield’ van Armando Iannucci: Constant gniffelen***

Dev Patel (rechts) overtuigt als David Copperfield, maar het zijn vooral de kleurrijke bijrollen die de show stelen.

Based on the novel by Charles Dickens, we worden er nooit enthousiast van. We vrezen altijd voor een stoffig verhaal in een modderig Londen waar je anno 2021 niet veel meer aan hebt. Maar Armando Iannucci zette ons op onze plaats. Zijn The personal history of David Copperfield voelt erg eigentijds aan en bulkt van de energie. Alleen gaat dat ten koste van de emoties.

The real treasure was the friends we made along the way, met die op reeds menig Facebookprofiel gedeelde quote kan je David Copperfield perfect samenvatten. En zeggen dat Charles Dickens daar een turf van 624 bladzijden voor nodig had.

De Britse auteur legde destijds zijn hart en ziel in de roman over een jonge knaap die, na een moeilijke jeugd, zowel de liefde als een succesvolle carrière als schrijver vindt. Autobiografisch, werd weleens geopperd.

De Schotse regisseur Armando Iannucci injecteert een flinke dosis energie in zijn verfilming, met visuele trucjes die bijwijlen doen denken aan Trainspotting. Het verhaalt raast als een sneltrein. Tijd om je te vervelen is er daardoor niet, maar het heeft ook een nadeel: je smeedt nooit écht een band met de personages. Nochtans cruciaal bij dit soort film. Als Ianucci zijn acteurs af en toe iets meer ademruimte had gegeven, dan hadden hier wellicht vier sterren gepronken.

Want met The personal history of David Copperfield valt heel wat lol te trappen. Dev Patel overtuigt als David, maar eigenlijk stelen vooral de kleurrijke bijrollen de show. Hoe kan het ook anders, ze worden gespeeld door Hugh Laurie, Tilda Swinton en Peter Capaldi. Britse humor op z’n best. Het is dat heerlijke flegma dat ervoor zorgt dat je toch nog lacht (hetzij groen) omwille van de manier waarop David te horen krijgt dat zijn moeder is komen te gaan. Schateren doe je nooit, gniffelen constant.

‘The personal history of David Copperfield’, nu op dvd en blu-ray

Van: Armando Iannucci

Met: Dev Patel, Tilda Swinton, Hugh Laurie, Peter Capaldi, Ben Whishaw

119 minuten

Door Wout Desmytere
AANGERADEN