Bittere rivaliteit en haantjesgedrag zorgt voor heibel in schaatsland: “Hoe kan je mij niet selecteren? Dan heb je het niet begrepen”

Bron © De Telegraaf, schaatsen.nl

Suzanne Schulting (23) is boos. De Nederlandse koningin van het shorttrack maakte vorige maand ook indruk bij het langebaanschaatsen en plaatste zich zelfs voor EK, WK en Wereldbekers. Maar toch is ze er niet bij de komende weken.

LEES OOK. Schaatskoningin Suzanne Schulting blikt terug op jaar waarin ze beste vriendin verloor: “Zo jong al in een kist, dat hoort niet”

Schulting, geboren in Groningen, heeft nu al een indrukwekkend palmares bij elkaar geschaatst. Zo pakte ze in 2018 de olympische titel op de 1.000 meter en brons op de aflossing. Daarnaast is ze viervoudig wereldkampioene en tienvoudig Europees kampioene.

Het kwam dan ook niet als een verrassing dat Schulting tijdens de eerste dag van EK shorttrack in het Poolse Gdansk direct indruk maakte. De Nederlandse bereikte op alle individuele afstanden foutloos de volgende ronde. Op de 500, 1000 en 1500 meter won ze soeverein haar reeks. Op de kortste afstand deed de Friezin dat zelfs in een persoonlijk record.

Bittere rivaliteit en haantjesgedrag zorgt voor heibel in schaatsland: “Hoe kan je mij niet selecteren? Dan heb je het niet begrepen”
Schulting is dé topfavoriete op het EK. Foto: EPA-EFE

LEES OOK (+). Na weekje samen quarantaine gaan broer en zus Stijn en Hanne Desmet op jacht naar EK-medailles: “We zijn echt héél close”

Maar Schulting kan meer dan kleine rondjes trekken. Op het NK sprint liet ze zien dat ze ook een heel pakje kan schaatsen. Ze reed haar eerdere persoonlijke records met glans uit de boeken en pakte de bronzen medaille na de ongenaakbare Jutta Leerdam en Femke Kok. Het leverde zowaar een keiharde gil op in een leeg Thialf.

Een paar weken later schitterde ze ook op het WK-kwalificatietoernooi (WKKT) in Heerenveen. Ze pakte zowel op de 500 als de 1.000 meter een ticket. En ze werd knap tweede op de massastart, na topfavoriete Irene Schouten.

Heibel

Maar door de drukke shorttrackkalender paste Schulting voor het EK sprint en ook de eerste Wereldbeker schaatsen liet ze passeren. Logisch, wegens het EK shorttrack in hetzelfde weekend. Over het WK afstanden (11-14 februari) denkt ze nog na, maar de Nederlandse had wel dolgraag de massastart (de discipline waarin Bart Swings Europees kampioen werd bij de mannen) gereden op de komende Wereldbekers. Maar dat was zonder bondscoach Jan Coopmans gerekend. Die liet Schulting uit de selectie, wat hij haar niet persoonlijk meedeelde.

“Hoe kun je mij nou niet selecteren?”, vroeg Schulting zich hardop af tijdens een persmoment. “Überhaupt niet eens op de reservelijst zetten. Op het WKKT word ik tweede vlak achter Irene Schouten, zonder hulp van teamgenoten, en ik rijd Marijke Groenewoud eruit. Dan heb je het niet begrepen, in mijn ogen. Op dit moment ben ik de enige die het Irene echt moeilijk kan maken. Op een internationale wedstrijd zou ik gewoon meedoen voor het podium. Nu moet ik via een persbericht vernemen dat ik niet ben geselecteerd. Dat neem ik de bondscoach kwalijk.”

Bittere rivaliteit en haantjesgedrag zorgt voor heibel in schaatsland: “Hoe kan je mij niet selecteren? Dan heb je het niet begrepen”
Irene Schouten. Foto: AP

Niet knechten

Misschien wel het grootste probleem, is het feit dat Schulting niet in dienst wil rijden van Europees kampioene en ex-wereldkampioene Schouten.

“Wij zijn twee kopvrouwen. Ik ga niet voor haar knechten, zij waarschijnlijk ook niet voor mij. We willen allebei graag winnen, knechten zit niet echt in ons systeem. Ik heb veel respect voor Irene en ik denk dat zij mij ook wel begrijpt”, aldus Schulting, die ook olympische ambities koestert op de massastart. “Met alle respect, ik ga alleen maar voor goud. Als ik moet knechten, verdien ik dus geen medaille. Daar ben ik echt heel duidelijk in. Ik ben geen knecht, klaar. Het zou kunnen dat dit een reden is waarom de bondscoach me nu niet geselecteerd heeft.”

In een reactie aan schaatsen.nl liet de Nederlandse bondscoach weten dat hij Schulting begrijpt, maar dat hij zijn prioriteiten stelt. “Zij reed een heel goede massastart bij het WKKT. Maar er was er één de allerbeste en dat was Irene Schouten. Over het programma van Suzanne bestond lang onzekerheid, daar kan ik niet op blijven wachten. Het gaat nu om Irene.”

LEES OOK (+). Gevraagd door Playboy en wereldklasse op ijs: wie is Irene Schouten, de Bart Swings van Nederland? “Ik voel me een egoïst”

Door Vincent Van Genechten
AANGERADEN