VS willen kernwapenverdrag met Rusland, New START, 5 jaar verlengen

Bron © BELGA

Foto: AP

De nieuwe Amerikaanse president Joe Biden wil het New START-kernwapenverdrag tussen de VS en Rusland met vijf jaar verlengen. De woordvoerder van Biden zegt dat de regering haast moest maken met de beslissing, omdat het Verdrag voor Vermindering van Strategische Nucleaire Wapens (New START) uit 2010 op 5 februari afloopt. Het verdrag rond de ontwapening van het Russisch en Amerikaans nucleair arsenaal is het laatste van die soort tussen beide landen.

Moskou en de regering-Trump leken vorig najaar een akkoord te hebben over een verlenging van een jaar, maar er bleek meer tijd nodig om te praten over bevriezing van het huidige nucleaire arsenaal. Het Kremlin liet woensdag weten nog altijd open te staan voor verlenging, nadat Bidens beoogde ministerie van Buitenlandse Zaken Antony Blinken had gezegd daar ook voorstander van te zijn.

Nog voor zijn inauguratie had Biden al gezegd dat het verdrag een “hoeksteen van de strategische stabiliteit” tussen de VS en Rusland is. Ook zou het verdrag een basis kunnen vormen voor nieuwe afspraken voor wapencontrole.

Vrees voor wapenwedloop

Het betreft het laatste grote verdrag tussen de supermachten over wapenbeheersing. New START ging op 5 februari 2011 van kracht. Het verdrag begrenst het nucleair arsenaal van zowel Rusland als de VS op elk 800 draagsystemen en 1.550 operationele kernkoppen. Het had een duur van tien jaar.

Zonder verlenging wordt gevreesd voor een wapenwedloop en oplopende spanning tussen Moskou en Washington. Het verdrag is duidelijk in het belang van de Amerikaanse veiligheid, zeker gezien de “vijandige” relatie met Rusland, zei een hooggeplaatste functionaris aan de Washington Post.

De VS hebben eerder aangestuurd op een nieuw wapenverdrag waar ook China aan mee zou moeten doen. Dat land heeft duidelijk gemaakt daar niets voor te voelen.

AANGERADEN