Nieuwe resultaten uit Nationaal Geluksonderzoek: “We moeten dit zeer ernstig nemen”

Bron © BELGA

Gezondheidseconoom Lieven Annemans: “We moeten de gevolgen van deze crisis op het algemeen welbevinden zeer ernstig nemen.” Foto: BELGA

De coronacrisis heeft de levenstevredenheid van de Belg significant doen dalen (van 6,73 naar 6,21 op 10). Dat blijkt uit de laatste resultaten van het UGent-NN Nationaal Geluksonderzoek. “We zien ook dat de Belg wakker ligt van de impact op de samenleving en onze toekomst”, zegt UGent-professor Lieven Annemans. “We moeten de gevolgen van deze crisis op het algemeen welbevinden zeer ernstig nemen.”

De tweede golf van de coronacrisis heeft de levenstevredenheid en het algemeen welzijn van de Belg opnieuw doen dalen. Levensvreugde, gemoedsrust en een gevoel van autonomie staan onder druk, terwijl eenzaamheid en neerslachtigheid significant toenemen. Het aantal Belgen dat zich écht gelukkig voelt daalt met 10 procent.

Voor de coronacrisis scoorde de Belg gemiddeld 6,73 op 10 op levenstevredenheid. Tijdens de eerste golf daalde dat licht naar 6,62 en tijdens de tweede golf zelfs significant tot 6,21. Het aantal volwassenen dat zich écht gelukkig voelt (score 8 tot 10 op 10) daalde van 40 procent net voor de crisis tot 30 procent tijdens de tweede golf, op de totale bevolking gaat het om zowat 900.000 volwassenen.

Minder gemoedsrust

De Belgen ervaren ook minder algemene gemoedsrust, hebben meer gevoelens van angst en voelen zich neerslachtiger door de tweede coronagolf. Een grote angst voor Covid-19 verhoogt de kans op ongelukkig zijn met 46 procent. Slechts 27 procent heeft vandaag een hoge gemoedsrust terwijl dit voor de crisis nog 32 procent was. 59 procent van de Belgen geeft aan zich soms tot altijd neerslachtig te voelen tegenover 50 procent voor de crisis.

Een lichtpunt blijft de betrokkenheid. Die stijgt lichtjes verder sinds de eerste golf en is gekend als een “beschermende factor voor ons geluk”, staat nog in het rapport. Het geluksonderzoek is samengesteld op basis van een bevraging bij 4112 mensen, die in november en december 2020 zijn ondervraagd.

AANGERADEN