Vrees voor vaccinaties komende weken: “Als Pfizer niet kan leveren zoals afgesproken, komen we in de problemen in onze woonzorgcentra”

Dirk Ramaekers, het hoofd van de taskforce voor de vaccinatiestrategie, is niet te spreken over de vertragingen Foto: BELGA

De problemen met het aanleveren van vaccins blijven aanslepen: na Pfizer kondigt nu ook AstraZeneca vertragingen aan. Die samenloop kan grote gevolgen hebben voor de vaccinatiestrategie in landen over heel Europa. Ook bij ons. “Als Pfizer niet kan leveren zoals afgesproken, komen we in de problemen in onze woonzorgcentra”, zegt Dirk Ramaekers, voorzitter van de taskforce voor de vaccinatiestrategie.

Farmaceut AstraZeneca heeft zopas aangekondigd dat het de Europese Commissie op de hoogte heeft gebracht dat het niet in staat zal zijn om onmiddellijk de beloofde lading vaccins aan de EU-landen te leveren. Dat zou te wijten zijn aan een lagere productie in een vestiging “binnen onze Europese leveringsketen”.

“Een streep door de rekening”, zegt Dirk Ramaekers daarover “Het is een bijkomende onzekerheid die opduikt. Al hadden we tot nu toe nog geen exacte cijfers van AstraZeneca ontvangen, maar we hadden wel onze hoop gevestigd op een 300.000 à 400.000 vaccins tegen medio februari.” Of het er veel minder zullen zijn, is nog niet duidelijk. “Dat is voorlopig nog koffiedik kijken.”

LEES OOK. AstraZeneca meldt vertraging in eerste levering vaccins aan EU: “We gaan kleinere hoeveelheden leveren”

Ook de Europese Commissie probeert dat nog te achterhalen. “Het bedrijf heeft bevestigd aan de lidstaten dat er een verandering in het leveringsschema is”, aldus woordvoerder Stefan De Keersmaecker. “We proberen meer informatie te verzamelen en zullen dan uitgebreider communiceren.” Eerst moet AstraZeneca nog toestemming krijgen van de Europese medicijnwaakhond EMA, wellicht zal pas daarna de definitieve bevestiging over de aantallen komen.

Problemen in woonzorgcentra

Eerder deze week moest ook farmareus Pfizer tot twee keer toe aankondigen dat het de beloofde vaccinleveringen in Europa tijdelijk moet terugschroeven. “Het is blijkbaar een internationaal fenomeen, dat deze bedrijven niet overal de productiecapaciteit halen die vooropgesteld was”, aldus Ramaekers. “Tegen begin februari zou Pfizer wel het aantal dosissen terug moeten leveren zoals voorzien, hopelijk zelfs met een lichte toename. Maar als Pfizer in februari niet levert wat is afgesproken, dan komen we in de problemen in de woonzorgcentra. Die tweede dosis moet dan overal toegediend worden. Dat heeft impact, alles wat door Pfizer geleverd wordt is dus nodig om anderen een eerste dosis te geven.”

Tweede dosis na 21 dagen

De taskforce vaccinatie stelt dat Pfizer voor volgende week de levering van 78.390 dosissen van zijn vaccin heeft bevestigd. De eerste twee weken van februari is momenteel de levering van respectievelijk 97.110 en 98.280 dosissen gepland, maar nog niet met zekerheid bevestigd.

Maar ondertussen moeten er ook heel wat gevaccineerden hun tweede spuitje krijgen: volgende week 24.726 personen, in de week van 1 februari 71.021 en de week nadien 125.000.

Dat betekent dat er de komende weken maximaal 54.300 Pfizer-vaccinaties mogelijk zijn voor wie een eerste prik moet krijgen. “Op die manier garanderen we dat de tweede dosis, die na drie weken moet volgen, kan worden gegeven”, zegt Dirk Ramaekers. “Het aantal dosissen dat “in de diepvriezer” blijft liggen zal dan afnemen, omdat het totale aantal benodigde dosissen hoger ligt dan het aantal geleverde, maar de stock wordt toch ook nog wat opnieuw aangevuld met enkele duizenden dosissen per week om toch nog eventuele tegenvallers te kunnen opvangen”.

Volgens Ramaekers is het belangrijk dat de ouderen uit woonzorgcentra hun tweede dosis op tijd, na 21 dagen, krijgen: “Zeker voor de doelgroep van de woonzorgcentra houden we daar consequent aan vast, aangezien het gaat om ouderen waarbij de immuunopbouw moeilijker verloopt”, zegt Ramaekers. “In andere categorieën zoals gezondheidspersoneel hebben we mogelijk iets meer ruimte, officieel kan dat tot 42 dagen.”

Meer leveringen in februari

De tweede dosis is heel belangrijk in het planningsproces voor de komende weken”, geeft Ramaekers aan. “Dat neemt logischerwijs de helft van het aantal vaccinaties in na enkele weken. We komen nu in feite in de fase waarin die tweede dosis er bijkomt, het is logisch dat daarmee rekening is gehouden. De stock die we hebben, dient net om dat op te vangen. Vanaf de tweede of derde week van februari komen we in een soort evenwichtsfase, waarbij het aantal leveringen het aantal toedieningen ongeveer zal evenaren. We rekenen er ook op dat Pfizer dan meer zal laten leveren, om te compenseren dat ze deze en volgende week wat minder leveren.”

“We begrijpen Denemarken niet goed”

Als die tweede dosis de planning zo ingewikkeld maakt, waarom doen we dan niet zoals in Denemarken, waar eerst zoveel mogelijk mensen een eerste dosis krijgen? “We begrijpen de strategie van Denemarken niet goed, en we zijn daar trouwens niet alleen in. We hebben er bewust en terecht voor gekozen om te starten met onze woon-zorgcentra, dat is onze meest kwetsbare bevolking. Dat die tweede dosis daar, die zogenaamde booster, echt nodig is om een goede, duurzame immuniteitsrespons en weerstand tegen het virus bij de ouderen op te wekken. Een tweede dosis uitstellen, daar zijn we geen voorstander van.”

bekijk ook

Pfizer reageert voor het eerst op vertraging van leveren van vaccin aan ziekenhuispersoneel: “Een uitzonderlijke situatie”

Beslissing Pfizer om minder vaccins te leveren, krijgt zware kritiek: “Onbegrijpelijk en onaanvaardbaar”

Pfizer-werknemers in Puurs krijgen volgende week al vaccin

Door evdg
MEER OVER HET CORONAVIRUS