Sneeuw valt en blijft liggen: “Het kan gevaarlijk glad worden met sneeuwlaag van enkele centimeters”

Foto: Van de Velde

In zowat heel het land heeft het zaterdagavond gesneeuwd. Dat gaat heel de nacht verder, voorspelt het KMI, dat dan ook waarschuwt voor gladde wegen. Volgens NoodweerBenelux kan er zelfs een sneeuwlaag van enkele centimeters blijven liggen.

In het oosten van het land verwacht het KMI nog heel de nacht sneeuw. In de Ardennen zal dat leiden tot een sneeuwtapijt van 7 tot 15 cm dikte, in de lage gebieden in het oosten maximum 5 cm. “Het is overal opletten voor gladde en gevaarlijke wegen door de sneeuw en eventuele ijsplekken”, klinkt het bij het KMI.

Volgens NoodweerBenelux dikt de sneeuw ten oosten van Brussel en Antwerpen snel aan. “Het kan gevaarlijk glad worden met een sneeuwlaag van enkele centimeters”, klinkt de waarschuwing daar. Op sociale media delen ondertussen heel wat mensen foto’s en filmpjes van de sneeuw.

Zondag wordt het tijdelijk droger met enkele opklaringen. In de loop van de namiddag en zondagnacht valt er opnieuw sneeuw of smeltende sneeuw vanaf Frankrijk. De maxima liggen tussen -2 en 3 graden, zegt het KMI zaterdagmiddag.

Maandag is het eerst zwaarbewolkt met kans op wat lichte sneeuw. Aan de kust valt er mogelijk een (winterse) bui. In de loop van de voormiddag verschijnen er enkele opklaringen en wordt het meestal droog. De maxima schommelen tussen -2 graden op de Hoge Venen, 3 of 4 graden in het centrum en 5 graden aan zee. De wind waait eerst zwak of matig uit west tot noordwest, en later matig of aan de kust soms vrij krachtig uit het zuidwesten. Maandagavond en tijdens de nacht van maandag op dinsdag neemt de kans op winterse neerslag opnieuw toe (met verse sneeuw in Hoog-België), vanaf het noordwesten.

Dinsdag zijn er vooral voor de middag enkele laatste (winterse) buitjes, in de Ardennen zijn dat sneeuwbuien. In de loop van de dag wordt het meestal droog en wisselend bewolkt. Maxima van -1 graad in de Hoge Venen tot 6 graden vlak aan zee, bij een meestal matige westenwind.

Woensdag is het wisselend tot zwaarbewolkt met plaatselijk kans op wat neerslag en temperaturen tot 5 graden. Vanaf donderdag stijgen de maxima gevoelig en schommelen rond 11 graden in het centrum.

AANGERADEN