Elf mijnwerkers na twee weken bevrijd in China

Bron © BBC, Belga

Zondagochtend zijn elf mijnwerkers gered die vastzaten in een Chinese goudmijn. Geblinddoekt konden ze na twee weken de frisse buitenlucht inademen. Nog tien andere mijnwerkers zitten nog steeds ondergronds nadat een explosie het gangenstelsel verwoestte.

Met 21 zaten ze al twee weken onder de grond, op zo’n 600 meter diepte, in de Hushan-goudmijn in de oostelijke provincie Shandong. Nu zijn de eerste mijnwerkers bevrijd. Op nationale televisie was te zien hoe de eerste man boven werd gehaald door een reddingswerker, geblinddoekt om zijn ogen te beschermen tegen het licht. De man, die in een “zwakke fysieke conditie” verkeert, behoort niet tot de groep van tien arbeiders die al eerder contact hadden gelegd met hulpdiensten, zo meldt de Chinese tv-zender CCTV. Deze volgden uiteindelijk ook. Allemaal werden ze onmiddellijk overgebracht naar het ziekenhuis in “extreem zwakke” toestand.

Nog minstens tien andere mijnwerkers zitten nog steeds onder de grond vast. Eén van hen is overleden, over de rest is niet bekend of ze gewond of nog in leven zijn. De communicatie met hen is volledig weggevallen.

De ontploffing op 10 januari had de uitgangsladder en het communicatiesysteem ernstig beschadigd waardoor geen contact mogelijk was met de arbeiders. Hulpdiensten boorden een week geleden een gat in de mijn en hoorden “kloppende geluiden”. Lokale functionarissen lieten toen weten van plan te zijn voedsel en telefoonlijnen in de in aanbouw zijnde mijn te laten zakken.

Mijnongevallen komen veel voor in China, waar de industrie een slechte staat van dienst heeft op het gebied van veiligheid en de voorschriften vaak slecht worden gehandhaafd. In december stierven 23 mijnwerkers nadat ze vastzaten in een mijn in de zuidwestelijke stad Chongqing. Enkele maanden daarvoor kwamen 16 anderen om door koolmonoxidevergiftiging nadat ze ondergronds waren vast komen te zitten in een andere kolenmijn in de stad. Twee ambtenaren zijn nu, na het ongeluk in deze mijn, ontslagen.

Elf mijnwerkers na twee weken bevrijd in China
Foto: AP
Door evdg
AANGERADEN