Antwerpse synagoge sluit de deuren nadat er twee keer in één dag te veel volk was

Foto: Joris Herregods

Antwerpen -

De Antwerpse synagoge in de Van Spangenstraat sluit twee weken lang de deuren. Dat heeft de Belze (chassidische) Joodse gemeenschap bekendgemaakt in een persbericht. De politie moest zaterdag twee keer uitrukken naar de synagoge omdat er meer volk was dan toegelaten volgens de coronamaatregelen.

‘’Het bestuur van de Belze Joodse gemeenschap heeft beslist voor de komende twee weken vrijwillig geen Sabbatdienst meer te organiseren in de synagoge gelegen in de Van Spangenstraat”, klinkt het in het persbericht.

“Door de doorgedreven media aanwezigheid tijdens de herhaalde recente politiecontroles is de Belze Joodse gemeenschap de mening toegedaan dat de gebedsdiensten op dezelfde wijze werden gepercipieerd als lockdownfeesten, wat negatief uitstraalt op de godsdienstbeleving en de Joodse Gemeenschap in het algemeen.” Volgens de gemeenschap werden de gebedsdiensten wel steeds binnen het wettelijke kader georganiseerd.

“Als je ‘tig’ vaststellingen hebt, kan je naar bestuurlijke sluitingen gaan”, zei burgemeester De Wever daar vanochtend over in het programma ‘Wakker op Zondag’ op ATV. “Dat ik de burgemeester zou zijn die in de 21ste eeuw nog synagogen zou sluiten. Ik had mij mijn burgemeesterschap wel anders voorgesteld, maar daar gaan we nu wel recht op af en dat is dramatisch. De joodse gemeenschap moet één ding beseffen: zij zitten in hun eigen logica, maar de weerslag daarvan op de publieke opinie, die ik in mijn mailbox zie, is griezelig. Als men naar een golf van antisemitisme wil gaan, moet men zo verder doen.”

Wakker Op Zondag Video: ATV

De Wever roept zijn bevolking op om de regels strikt te volgen en zich te laten testen wanneer ze daarvoor worden opgeroepen. “Het zijn niet alleen de joodse wijken die erbovenuit springen, er zijn er nog”, stelt hij.

Nog in Antwerpen zijn er twee scholen tijdelijk gesloten na uitbraken van het coronavirus. Het gaat om een joodse school een school in het noorden van de stad - dus helemaal niet in de joodse buurt. “Op dit moment worden de mensen ingelicht”, zegt de burgemeester. “De scholen zullen gesloten worden en er zullen quarantainemaatregelen worden genomen naar de leerlingen toe en alle hoogrisicocontacten van die leerlingen zullen allicht ook opgeroepen worden voor testing. Dit raakt de hele stad en maakt me enorm bezorgd over die bewuste derde golf.”

LEES OOK.Twee uitbraken Britse variant in Antwerpse scholen, waaronder joodse school

Door svw
AANGERADEN