Ceylin Alvarado wint ook in Overijse en is helemaal klaar voor WK, Lucinda Brand wint Wereldbeker

 ©  BELGA

Ceylin del Carmen Alvarado heeft de wereldbekermanche veldrijden in Overijse naar haar hand gezet. In de slotronde schudde ze haar landgenote Lucina Brand af. Zaterdag had Alvarado ook al de Flandriencross in Hamme gewonnen. Ze beleeft dus een ideale generale repetitie voor het WK volgende week.

Wim Conings

Ceylin del Carmen Alvarado heeft na de Flandriencross in Hamme op zaterdag ook de Wereldbeker in Overijse op haar naam gebracht. De wereldkampioene rekende zondag in de slotronde af met haar landgenote Lucinda Brand, die het eindklassement pakt.

Sanne Cant finishte als zesde. Overijse mag de laatste generale repetitie genoemd worden voor het WK volgende week in Oostende en dus wilden heel wat rensters een laatste test doen. Dat bleek zo bij Marianne Vos. De Nederlandse nam een snelle start, ook wereldkampioene Alvarado was bij de pinken, net zoals Denise Betsema. Een Nederlands onderonsje dus, zoals wel vaker dit seizoen.

Het was Alvarado die zich op de technische stukken de betere toonde van haar landgenote en naar het eind van ronde één afstand nam. Ze dook de tweede ronde in met een kleine bonus van vier tellen, het was Lucinda Brand die intussen in de achtervolging het meeste werk opknapte en het gaatje dichtte. Heel lang zouden ze niet samen blijven, Alvarado sloeg opnieuw een kloofje, intussen moest Vos haar snelle start bekopen en viel ze helemaal terug. Ze zou als tiende finishen. Vooraan ging het snel, maar ook Denise Betsema was in goede doen en nu was het de renster van Pauwels Sauzen-Bingoal die het gaatje dichtte.

Beide rensters doken de derde van vijf rondes in met een voorsprong van zeven seconden op Brand, intussen schoof de Britse Evie Richards op naar een vierde plaats en waren ook Manon Bakker en de Amerikaanse Honsinger niet ver. Alvarado schuwde de risico’s niet, kreeg enkele meters, maar toen ze wegschoof in een bocht en een fotograaf raakte, verloor ze haar voorsprong. Betsema beende haar opnieuw bij, Brand zou wat later ook aansluiten. Richards viel terug na een schuiver en zou finaal vrede moeten nemen met een achtste plaats.

Brand voerde de forcing op een loopstrook en nam de koppositie, Alvarado leek even naar adem te moeten happen, net zoals Betsema. Manon Bakker dan weer zou bij de drie leiders aansluiten. Drie rondes voorbij en nog steeds was niet duidelijk wie het zou halen, meer zelfs, in de vierde ronde sloot ook de Amerikaanse aan en kregen we vijf leiders.

Na een schuiver van Betsema nam Brand de leiding, maar wegrijden lukte niet. Dat kreeg alleen Alvarado voor elkaar. Zij ging de slotronde in met acht tellen voorsprong en gaf die niet meer weg. Brand moest zich nog reppen voor de tweede plaats, in de strijd om de derde plek haalde belofte Manon Bakker het voor Honsinger die zichzelf buitenspel zette na een val. Sanne Cant finishte als zesde.

Het eindklassement komt op naam van Brand, zij telt 38 punten meer dan Alvarado. Betsema is derde, Cant zesde.

 ©  BELGA

Alvarado: “Dit geeft me wel vertrouwen voor volgende week”

Met twee zeges op twee dagen wierp Alvarado zichzelf op tot topfavoriete voor het WK, waar ze haar titel verdedigt. “Dit geeft me wel vertrouwen voor volgende week”, sprak ze na afloop. “Al moet het wel nog een tikkeltje beter.”

“We hebben het met zijn allen heel hard gemaakt voor elkaar”, lachte Alvarado voor de camera van Play Sports. “Als je zo’n wedstrijd dan wint, is dat heel mooi. Dit doet echt heel veel deugd.”

Alvarado kwam tijdens de wedstrijd ten val in een afdaling, maar zonder al te veel erg, dat gebeurde nog bijna een tweede keer op dezelfde plaats. “Ik had het geluk dat ik me nog kon vasthouden aan het lint, anders was ik wat verder naar beneden gegleden. Nu goed, het was een technisch parcours, ik had daar geluk.”

Alvarado maakte het verschil in de afdalingen. “Bergop waren we aan elkaar gewaagd”, gaf ze toe. “Bergaf kwam het neer op techniek en daarin was ik vandaag de beste. Of ik nu de beste Alvarado ben een week voor het WK? Ik ben nog niet helemaal daar waar ik wil zijn na mijn stage in Spanje, maar wel al bijna en dit geeft alvast een supergoed gevoel.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten