Wout van Aert kan vlak voor WK nog eens winnen van Mathieu van der Poel: “Aangenaam om konijn te zijn in plaats van jager”

Foto: BELGA

Wout van Aert heeft zondag in de Druivencross in Overijse nog eens kunnen winnen van Mathieu van der Poel. In een ongemeen spannende cross reed Van Aert weg na een lekke band van de Nederlander, maar Van der Poel leek tot twee keer toe nog te komen aansluiten. “Het doet deugd om nog eens te kunnen winnen”, aldus Van Aert.

LEES OOK. Wout van Aert wint in Overijse en steekt Wereldbeker op zak na héérlijk en spectaculair duel met Mathieu van der Poel

“Ik had er echt zin in vandaag”, stak Wout van Aert van wal nadat hij nog eens kon winnen van Mathieu van der Poel. “Ik liet dat ook zien door de eerste twee ronden direct tempo rijden. Als ik daarna een foutje maakte, pakte Mathieu over en probeerde hij het tempo te drukken, maar dat wou ik niet.” Na een lekke band van Van der Poel kwam Van Aert alleen aan de leiding, waarna hij een schuiver maakte. “Door die val zat ik nooit op mijn gemak en moest ik hem altijd proberen af te houden”, zei de kersvers eindwinnaar van de Wereldbeker daarover.

Op een gegeven moment kwam Van der Poel zelfs terug tot op zes seconden. “Ik hield rekening dat Mathieu kon terugkomen, maar ik zat gewoon in een situatie waarin ik voortdurend moest blijven rijden. Het was eens aangenaam om konijn te zijn in plaats van jager. Het doet deugd om nog eens te kunnen winnen.”

Wout van Aert kan vlak voor WK nog eens winnen van Mathieu van der Poel: “Aangenaam om konijn te zijn in plaats van jager”
Foto: BELGA

Met zijn overwinning in Overijse steekt Van Aert ook de eindzege in de Wereldbeker op zak. Hierdoor mag Tim Merlier ook mee naar het WK van volgende week in Oostende. “Tim kan zeker belangrijk zijn voor mij”, zei Van Aert daarover. “Zoals iedereen weet is hij een goede starter, maar door een beperkt veldritseizoen kan hij niet vooraan starten. Het is daarom de vraag hoeveel hij me gaat kunnen helpen. Maar ik ben wel blij dat hij meegaat.”

Of Van Aert na vandaag nu evenveel favoriet is voor het WK als Van der Poel? “Ik weet het niet, want Mathieu heeft toch al meerdere overwinningen geboekt. Hij heeft het laken al vaker naar zich kunnen toetrekken. Ik ben blij met de manier waarop ik naar het WK trek, maar Van der Poel heeft in principe meer troeven.”

Van der Poel: “Verbaasd dat ik nog kon terugkomen”

Een lekke band in de tweede ronde voor Mathieu van der Poel legde de cross al snel in een beslissende plooi. Dat was achteraf ook de teneur bij de Nederlander zelf. “Die leegloper was bepalend voor de rest van de wedstrijd. Het was een slecht moment om lek te rijden want Wout was sterk gestart. Ik reed lek terwijl ik nog heel de klim moest doen. Dat kostte enorm veel krachten.”

Wat ook veel energie van de wereldkampioen vroeg, was zijn helse achtervolging op Van Aert. “Ik was verbaasd dat ik zelfs nog kon terugkomen tot op zes seconden, want Wout reed vandaag toch heel sterk.”

Wout van Aert kan vlak voor WK nog eens winnen van Mathieu van der Poel: “Aangenaam om konijn te zijn in plaats van jager”
Foto: BELGA

“Vandaag was ik beter dan gisteren”, trok Van der Poel zijn conclusies. “Maar toch ben ik nog niet wat ik wil zijn. Ik merkte het tweede deel van de cross dat ik nog niet fris genoeg ben om mijn inspanning vol te houden, maar ik ga toch vol vertrouwen naar het WK”. Nadat Van Aert de favorietenrol naar de wereldkampioen leek toe te schuiven, hield Van der Poel zelf de boot af. “Ik vind fifty-fifty wel mooi”, grijnsde hij.

Door Maarten Vanhoof
AANGERADEN