PVDA, Groen en SP.A trekken aan alarmbel over zorgtoeslag

Bron © BELGA

De uitbetaling van de verhoogde kinderbijslag voor kinderen met een beperking, de zogenaamde zorgtoeslag, verkeert in zwaar weer. De linkse oppositiepartijen PVDA, Groen en SP.A eisen dat de bevoegde dienst Zoë wordt versterkt, dat er geen onderbreking van de uitbetaling komt bij herevaluatie en dat de termijn die gerechtigden krijgen om alle nodige documenten te verzamelen, wordt uitgebreid.

Volgens de drie partijen stapelen de problemen rond de zorgtoeslag zich op sinds Vlaanderen ervoor bevoegd werd. De bevoegde dienst Zoë (voluit het team Zorgtoeslagevaluatie) is onderbemand, waardoor de wachttijden ellenlang zijn en bij een herevaluatie van een dossier de uitbetaling plots stopt als Zoë niet tijdig rond geraakt, klagen ze aan. Tientallen getroffen ouders trokken al naar de rechter.

Minister van Welzijn en Gezin Wouter Beke (CD&V) maakte vrijdag bekend dat hij voortaan een doorbetaling garandeert bij herevaluatie, “maar dit is niet het einde van het verhaal”, zeggen Lise Vandecasteele (PVDA), Ann De Martelaer (Groen) en Hannes Anaf (SP.A).

Urgentie

Ze hebben een resolutie ingediend waarin ze de Vlaamse regering oproepen om niet alleen de doorbetaling te garanderen bij herevaluatie, maar ook de indieningstermijn van alle gevraagde documenten uit te breiden en “met urgentie” een plan uit te werken om de structurele problemen bij Zoë op te lossen.

“De Vlaamse ministers staan als eerste in de rij om bevoegdheden over te hevelen, maar voorzien vervolgens niet voldoende personeel en middelen om die ook uit te voeren”, zegt Vandecasteele. Volgens De Martelaer “mogen ouders niet het slachtoffer zijn van het getalm van de overheid”.

Anaf vindt dat minister Beke “niet lijkt te begrijpen welke problemen dit kan opleveren voor deze gezinnen”. Zij kunnen die extra mentale druk “missen als kiespijn”, zegt hij.

AANGERADEN