95,4 procent van de Vlaams-Brabantse clubs hoopt dat de jeugd kan blijven voetballen

Heel wat voorstanders koppelen wel voorwaarden aan het verderzetten van het jeugdvoetbal. Foto: Rudy DECLERCK

Aarschot / Asse / Diest / Londerzeel / Vilvoorde / Zaventem / Galmaarden / Gooik / Oetingen / Halle / Wolvertem / Meise / Merchtem / Diegem / Sterrebeek / Leuven / Kessel-Lo / Korbeek-Dijle / Tienen / Walshoutem / Liedekerke / Wambeek / Glabbeek -

Valt vandaag het doek over het amateurvoetbal? Daarover moet de crisiscel van de KBVB zich uitspreken, maar een andere uitweg dan de competities in de lagere reeksen stopzetten en er een blanco seizoen (zonder stijgers en dalers) van maken, lijkt er niet meer. Intussen hoopt 95,4 procent van de Vlaams-Brabantse clubs wel dat de jeugd op een of andere manier mag blijven voetballen.

De situatie verschilt naargelang gemeente en club, maar over het algemeen staan enkel de 12-jarigen en jonger nog op het veld voor trainingen en eventueel oefenwedstrijden. De oudere jongeren mogen maximaal per vier trainen en daar passen de meeste clubs voor.

“Graag willen we als het mogelijk is alle jeugdploegen op volle kracht laten voetballen. Sociaal en mentaal is het onverantwoord om de jeugdcompetities stil te leggen”, vindt Peter Denruyter, jeugdvoorzitter van KVK Tienen.

“We hopen dat de jongeren zeker tot U13 kunnen blijven trainen en hopelijk ook spelen. Dat kost heel wat geld, maar het plezier van de kinderen primeert. Hopelijk mogen ook U15 en U17 snel hernemen”, zegt Dirk Smets, voorzitter van SNK Keiberg.

Leopold Houtmeyers, penningmeester van Houtem-Oplinter, denkt er ook zo over. Al heeft hij wel een bezorgdheid: “We hebben liever dat de jeugd blijft voetballen. Dat die actief blijft is zo belangrijk. Als kleedkamers en kantine dicht blijven, dan is het uiteraard wel moeilijk, vooral in geval van slecht weer.”

Heel wat voorstanders koppelen trouwens voorwaarden aan het verderzetten van het jeugdvoetbal, zoals het heropenen van de kantines maar vooral de kleedkamers.

Toch zijn er ook clubs die liever ook definitief een streep trekken onder het seizoen voor de jeugd.

“Ook voor de jeugd primeert de veiligheid”, zegt Gunter Bockstal, voorzitter van SK Liedekerke.

Filip Marcelis, penningmeester van VZ Glabbeek maakt zich daar ook zorgen over: “Er zijn in onze regio ook besmettingen bij de jeugd. Er worden wedstrijden gespeeld tegen ploegjes uit Zuid-Limburg en nu is het niet verantwoord om zich in bubbels te mengen. Ook in de naburige gemeenten stijgt de besmettingsgraad.”

“Gezien de huidige toestand stelt men volgens mij tot eind februari beter alles uit”, oordeelt Nesrut Yagan, voorzitter van KVW Zaventem. “Daarna zou je dan kunnen evalueren of er voor de jeugd op een veilige manier kan worden heropgestart. Het lijkt mij geen goed idee om wedstrijden te spelen tegen ploegen tientallen kilometers verderop.”

Door red
AANGERADEN