Onrust in Nederland: relschoppers vallen ziekenhuis aan en belagen politie, burgemeesters kondigden ‘noodbevel’ af

Bron © BELGA, De Telegraaf

Nadat het ziekenhuis van Enschede zondagavond belaagd werd en er rellen uitbraken in Eindhoven werd het ook onrustig in heel wat andere gemeenten. Op vele plaatsen werd de politie bekogeld, werd er vuurwerk afgestoken en moest straatmeubilair eraan geloven. Verschillende burgemeesters kondigden daarom het ‘noodbevel’ af. “Wat bezielt deze mensen”, vroeg minister-president Rutte zich af.

In Nederland hebben relschoppers zondagavond rond 23 uur het Enschedese ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST) belaagd en geprobeerd de ramen in te gooien. “Het is verschrikkelijk dat wij nu doelwit zijn. Juist de mensen die zich zo hard hebben ingezet tijdens deze coronacrisis”, zegt een woordvoerster.

Op sociale media is een filmpje te zien van hoe relschoppers het MST aanvallen en trachten de ramen in te gooien. Dat is volgens de woordvoerster niet gelukt.

Kort na het incident veegde de politie het plein voor het ziekenhuis schoon, meldde de voorlichtster. “Nu is het weer rustig. We hebben wel extra beveiliging in het ziekenhuis ingezet.”

Een politiewoordvoerder wilde niet specifiek ingaan op het voorval. Wel twitterde de politie: “#Enschede Online circuleert een filmpje dat de indruk wekt dat eerder op de avond een ruit van het ziekenhuis sneuvelt. Dat klopt niet. Er zijn geen ruiten gesneuveld van het ziekenhuis.”

Ook elders in de stad was het onrustig en trad de politie op.

“Politieke stromingen en hooligans”

De aanval op het ziekenhuis is een nieuw dieptepunt nadat in Urk eerder een coronatestdorp in brand werd gestoken. Het is de laatste dagen in tal van Nederlandse steden onrustig, sinds een avondklok werd afgekondigd om de verspreiding van het coronavirus in te perken.

LEES OOK. Waarom net in het kleine vissersdorp Urk een Covid-teststraat in brand gestoken werd: het hallucinante verhaal van een uniek Nederlands dorp

De Nederlandse Politiebond houdt er rekening mee dat het nog “dagen of weken” onrustig blijft. “De politie is daar goed op voorbereid, maar ik hoop dat het niet nodig is”, zei bestuurder Koen Simmers in het duidingsprogramma ‘Nieuwsuur’.

Volgens Simmers werden in Eindhoven agenten van de Mobiele Eenheid aangevallen en bekogeld met messen. Simmers deed een oproep om maatregelen als de avondklok na te leven. “Het is niet voor niets. Val de politie niet aan, wij kunnen er ook niets aan doen dat deze regels er zijn. Het is niet normaal dat je politiemensen met dodelijke wapens aanvalt.”

In Amsterdam heeft de politie zondag zeker 170 mensen aangehouden. “De mensen die op het plein afkwamen, zijn voor een deel bekende groeperingen, zoals politieke stromingen of voetbalhooligans, maar er zitten ook heel boze mensen bij”, zei korpschef Frank Paauw van de politie Amsterdam.

Den Haag, Venlo, Helmond, Tilburg,...

Ook op andere plaatsen in Nederland was het erg onrustig zondagavond. In Den Haag werd een scooter in brand gestoken en moesten agenten vluchten voor een groep jongeren. Er werd ook met voorwerpen naar de politie gegooid. Er zou zo’n honderd jongeren op straat gekomen zijn. Tegen 21.30 uur keerde de rust er wel terug.

In Venlo werd de politie ook bekogeld door een grote groep jongeren. Daar kwamen stenen en vuurwerk aan te pas en er sneuvelden verschillende winkelruiten. Venlo kondigde het zogeheten ‘noodbevel’ af. Dat geeft de politie extra bevoegdheden. Zo mogen ze bijvoorbeeld preventief fouilleren.

En ook in Helmond, in de buurt van Eindhoven, kwam zo’n vijftig man op straat. Zij gooiden met allerlei projectielen en kwamen in opstand tegen de politie. Ook in Oosterhout en Breda werden er zaken vernield. Burgemeester Paul Depla heeft een noodbevel afgekondigd dat geldig was tot maandagochtend 4.30 uur: “Het overgrote deel van Breda heeft zich keurig aan de avondklok gehouden. Helaas gold dit niet voor een groep in Tuinzigt. Heel spijtig dat ik daarom dit noodbevel heb moeten afkondigen”, klinkt het in De Telegraaf.

In Tilburg werd het noodbevel ook uitgevaardigd omdat een groep mensen kwam protesteren tegen de avondklok. Het begon met claxonnerende auto’s, maar al gauw werd de situatie dreigender. Er werd straatmeubilair afgebroken en vuurwerk afgestoken. Daarna liep het helemaal uit de hand en werden er vuurtjes gestookt en auto’s in brand gestoken. Er werd een helikopter ingeschakeld. De politie moest negen mensen oppakken.

LEES OOK. Alweer protest tegen coronaregels in Nederland: relschoppers zwaar in de clinch met politie in Amsterdam en Eindhoven

“Bestrijd virus, niet elkaar”

Burgemeesters en politie in Nederland treden hard op tegen relschoppers die protesteren tegen de coronamaatregelen. Minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus vindt dat de gewelddadige opstootjes niets te maken hebben met demonstreren. “Dit is simpelweg crimineel gedrag; mensen die bewust politie, mobiele eenheid, journalisten en andere hulpverleners belagen.” Wie geweld pleegt tegen politiemensen en andere hulpverleners kan een zwaardere straf tegemoetzien, licht een woordvoerster van het ministerie toe.

De minister vindt dat de gebeurtenissen “in schril contrast staan met alle mensen die zich de afgelopen maanden goed aan alle maatregelen hebben gehouden, zaterdagavond tijdens de avondklok thuisbleven en samen deze zware tijd door proberen te komen. Ik doe een dringende oproep aan iedereen in Nederland: bestrijd het virus en niet elkaar.”

“Wat bezielt deze mensen?”

Minister-president Mark Rutte benadrukt dat het om een kleine groep gaat. “Heel Nederland keert zich hiertegen. 99 procent van Nederland houdt zich aan de maatregelen en aan de avondklok.” Rutte zegt dat het gedrag ook consequenties heeft. “Crimineel geweld zullen we als zodanig behandelen.”

“Je vraagt je werkelijk af: wat bezielt deze mensen? De politie heeft zeer adequaat opgetreden, op alle plekken.” Hij uitte ook zijn respect voor politiemensen en journalisten. Vooral voor die laatste groep had hij extra aandacht: “Van journalisten blijf je af”, zei Rutte.

Hij verdedigde de genomen maatregelen ook nog eens. “We nemen de maatregelen niet voor onze lol. Door de virus moeten we die rotmaatregelen nemen. Die strijd moeten we winnen, alleen zo krijgen we onze vrijheid terug. Zeker in Eindhoven en Amsterdam was het onacceptabel. We zijn het al aan het analyseren.”

AANGERADEN