Rusland boos over rol van Amerikaanse ambassade en internetgiganten bij protesten tegen arrestatie Navalny

Bron © BELGA

Foto: EPA-EFE

De Russische viceminister van Buitenlandse Zaken heeft maandag bij de Amerikaans ambassadeur geprotesteerd over de rol van de Amerikaanse ambassade en internetgiganten bij de betogingen die zaterdag over heel Rusland tienduizenden mensen op de been brachten.

De woordvoerster van de Russische diplomatie, Maria Zakharova, bevestigde dat Russisch viceminister van Buitenlandse Zaken Sergej Riabkov hevig geprotesteerd heeft in een gesprek met de Amerikaanse ambassadeur John Sullivan. Rusland verwijt de ambassade dat ze, via haar website en sociale media, illegale handelingen in Russische steden zou hebben bevorderd.

LEES OOK. Ongeziene betoging tegen Poetin genadeloos neergeslagen: meer dan 3.000 mensen gearresteerd, roep om sancties tegen Rusland (+)

De ambassade had Amerikanen zaterdag opgeroepen om zich terughoudend op te stellen bij de protesten ter ondersteuning van Kremlin-criticus Alexej Navalny, en had daarbij de steden vermeld waar deze plaatsvonden. Ze had echter ook verklaard dat ze “het recht op vrije meningsuiting en het recht om vreedzaam te demonstreren” steunt.

Verder verklaarde Zakharova dat Moskou de rol van de Amerikaanse digitale actoren, die de afgelopen maanden al onder druk stonden en meerdere malen beboet werden, zou onderzoeken. “We werken hard aan de manier waarop Amerikaanse internetplatforms bijdragen aan inmenging in wat in ons land gebeurt”, zei ze.

Bondgenoten Navalny roepen op tot nieuwe protesten

Sociale netwerken, zoals Instagram of YouTube, maar ook het Chinese TikTok, zijn in Rusland een forum geworden waar vaak wordt opgeroepen tot protest. Bondgenoten van Navalny hebben maandag via sociale media bijvoorbeeld opgeroepen tot nieuwe protesten. Het prominente oppositielid Leonid Volkov vroeg zijn landgenoten op 31 januari om 12 uur de straat op te gaan “voor de vrijheid van Navalny, de vrijheid van iedereen en gerechtigheid”, stond in een tweet.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft maandag dan weer een nieuwe petitie gericht aan president Poetin, voor de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van Navalny. Voorts riep Amnesty de Russische autoriteiten nog eens op tot een onderzoek naar de vergiftiging van Navalny en om er voor te zorgen dat de verantwoordelijken via een eerlijke procedure voor de rechter komen.

Door jvh
AANGERADEN