PVDA verzamelt getuigenissen van hard aangepakte jongeren aan Brussels stadhuis

Bron © BELGA

Foto: AP

Brussel -

Een niet-toegestane betoging tegen klassenjustitie aan de Brusselse Kunstberg liep afgelopen zondag uit tot meer dan 200 arrestaties. De partij PVDA klaagt aan dat de Brusselse politie daarbij ook toevallige omstaanders en vooral jongeren oppakte. Aan de start van de gemeenteraad van de stad Brussel getuigden enkele jongeren dat ze hardhandig werden aangepakt door agenten.

De betoging had geen toestemming gekregen, maar de aanwezigheid van de manifestanten werd zondag omstreeks 14 uur wel gedoogd door de politie, die drie kwartier liet begaan. Nadien bleef een groep betogers hangen en een deel verplaatste zich naar het centrum met de bedreigingen dat ze “alles zouden stukslaan”. De politie ging daarop over tot arrestaties.

Op sociale media doken beelden op van mensen, onder wie veel jongeren, die werden opgepakt. De politie gebruikte ook traangas en honden om mensen op afstand te houden. De politie bracht de opgepakte mensen over naar kazernes in Etterbeek. Maar daar liep het fout, getuigden enkele jongeren op vraag van de PVDA.

De politie zou in meerdere cellen mensen hebben afgezonderd en klappen hebben uitgedeeld. “Om een voorbeeld te stellen”, zegt een getuige. Hij werd ook opgepakt en stelt de omstandigheden van de arrestaties in vraag. “We zaten met 35 in een cel, dat lijkt me niet coronaveilig. 70 procent van hen was niet eens aanwezig op de betoging. Ze werden enkel opgepakt omwille van hun huidskleur of omdat ze een trainingsbroek droegen.”

De PVDA zal op de Brusselse gemeenteraad van burgemeester Philippe Close eisen dat hij zich als hoofd van de politie verantwoordt waarom hij op deze manier agenten met honden en pepperspray loslaat op jongeren. Ze vragen ook om de volgende politieraad, die pas in maart plaatsvindt, naar voren te schuiven.

Door jvh
AANGERADEN