Vlaanderen “op schema” om tegen eind deze maand in elk woon-zorgcentrum te vaccineren

Bron © BELGA

Themabeeld Foto: Kristof Vadino

In de loop van deze week zullen meer dan 43.000 dosissen van het coronavaccin worden toegediend in bijna 350 woon-zorgcentra in Vlaanderen. Dat meldt het Agentschap Zorg en Gezondheid maandag. Het voornemen om tegen eind januari in alle Vlaamse woon-zorgcentra zonder uitbraak alvast iedereen een eerste prik toe te dienen, lijkt daarmee te worden gehaald.

De Vlaamse overheid had zich voorgenomen om tegen eind januari de bewoners en personeelsleden in alle woon-zorgcentra - behalve die met een corona-uitbraak - te vaccineren. “We zitten op schema om die doelstelling te halen”, zegt Joris Moonens, de woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Het aantal woon-zorgcentra dat wegens een uitbraak nog niet aan de beurt kan komen deze maand, wordt door hem op “enkele tientallen” geraamd.

Deze week staan dus nog vaccinaties gepland in 350 woon-zorgcentra. In een deel daarvan werd wel al eerder gevaccineerd. Maar ze komen opnieuw aan de beurt voor bijkomende vaccinaties, bijvoorbeeld inentingen bij het personeel, of voor het toedienen van een tweede dosis van het coronavaccin. Het agentschap beklemtoont wel dat de planning continu wordt bijgewerkt en dat de gegevens nog kunnen wijzigen.

Volgens de cijfers van de vaccinatieteller van Zorg en Gezondheid werden tot en met zondagavond al 66.958 van de 87.489 bewoners van de 824 Vlaamse woon-zorgcentra een eerste keer gevaccineerd. Ook 38.921 van de 95.432 medewerkers van de woon-zorgcentra kregen al een eerste prik. Wellicht ligt het eigenlijke aantal gevaccineerden nog iets hoger, omdat er vaak wat tijd zit tussen de toediening van het vaccin en de registratie ervan.

Door jvh
MEER OVER HET CORONAVIRUS