Opnieuw rellen in Nederland om coronamaatregelen: politie lost waarschuwingsschot tijdens plunderingen in Rotterdam, 184 arrestaties

Bron © BELGA

In Nederland zijn maandagavond op verschillende plaatsen opnieuw rellen uitgebroken uit onvrede over de strengere coronamaatregelen. Onder meer in Rotterdam en in het Limburgse Geleen moest de politie ingrijpen. In Rotterdam heeft de politie zelfs een waarschuwingsschot gelost om plunderaars te verjagen. In totaal werden in heel Nederland al 184 mensen opgepakt.

In verschillende Nederlandse steden heeft de politie maandagavond bij rellen al 184 personen opgepakt. Een politiewoordvoerster sluit niet uit dat er later meer arrestaties zullen volgen, na opsporingsonderzoek en onderzoek van videobeelden. Hoeveel boetes er in totaal tijdens de rellen in het hele land zijn uitgeschreven, is volgens de politie nog niet bekend.

Voor de derde avond op rij zijn er in meerdere Nederlandse steden rellen en plunderingen geweest door mensen die misnoegd zijn over de coronamaatregelen.

Rotterdam

In Rotterdam hebben enkele honderden jongeren maandagavond de confrontatie met de politie gezocht. De groep bekogelde de aanwezige politie met stenen en vuurwerk, aldus een politiewoordvoerder. De mobiele eenheid kwam ter plaatse en heeft charges uitgevoerd om de straat leeg te vegen. Volgens de politie zijn ruim vijftig personen opgepakt en werd het waterkanon ingezet. De jongeren richtten vernielingen aan en stichtten brandjes. Er zijn onder meer bushokjes gesneuveld. Minstens één persoon raakte gewond.

Bij plunderingen heeft de politie zelfs een waarschuwingsschot gelost, aldus de NOS. Volgens De Telegraaf was dat toen plunderaars een Mediamarkt-filiaal binnen waren gedrongen. Volgens de politie deden de agenten dat nadat ze in het nauw gedreven waren.

Ook de winkels aan de Groene Hilledijk werden geplunderd. Daarnaast hebben relschoppers stenen door de ruit van het politiebureau op het nabijgelegen Sandelingplein gegooid, aldus nog een woordvoerder van de politie.

De politie voert nog onderzoek naar de relschoppers en bijkomende arrestaties worden niet uitgesloten.

LEES OOK. Waarom in Nederland verschillende nachten op rij rellen uitbreken tegen avondklok: “Dit noemen ze ‘koffie gaan drinken’” (+)

Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft vanwege de onrust een noodbevel afgegeven voor bepaalde straten. Iedereen die zich in dat gebied bevindt dient zich “te verwijderen en verwijderd te houden”. Het noodbevel geldt van maandagavond 20.00 uur tot 04.30 uur. Volgens de burgemeester geven de relschoppers in Rotterdam-Zuid gehoor aan oproepen op sociale media om “het ongenoegen kenbaar te maken tegen de coronamaatregelen en het creëren van chaos in Rotterdam”.

Geleen

Ook in het Limburgse Geleen, vlakbij de Belgische grens ter hoogte van Maasmechelen, moest de politie ingrijpen, toen 100 à 150 jongeren zich verzamelden om te gaan rellen. Op beelden op sociale media is te zien hoe de jongeren door de straten van de Limburgse stad rennen, op de hielen gezeten door de politie. Ook daar werd vuurwerk afgestoken, en zouden er vernielingen zijn aangericht. Al minstens één persoon werd opgepakt.

Burgemeester Hans Verheijen heeft een noodverordening afgekondigd. Dat maakt het voor de politie eenvoudiger om bij ongeregeldheden in te grijpen. De maatregel geldt tot en met 1 februari 2021.

In totaal is er sprake van twaalf arrestaties. Onder hen zijn ook enkele minderjarigen. De rust zou intussen wedergekeerd zijn.

Amsterdam

In Amsterdam was er ook sprake van jongeren die uit waren op rellen. Ze gooiden onder meer met vuurwerk. De politie was aanwezig. Onder meer in de Molukkenstraat kwam het tot een confrontatie, maar intussen is de situatie onder controle, aldus de politie. Er is voorlopig sprake van negen arrestaties.

Elders in Nederland

Ook in Den Bosch was het onrustig. Groepen trokken er door het centrum en schoten vuurwerk af. Daarnaast werden er ook vernielingen aangericht en winkels geplunderd. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis werd even gesloten omdat de relschoppers het probeerden te bereiken, vertelt de directeur aan Omroep Brabant. Ze slaagden daar niet in. Ambulances moesten tijdelijk naar andere ziekenhuizen uitwijken. De directeur heeft het over een angstaanjagende situatie voor zijn personeel. Het treinverkeer van en naar Den Bosch werd een tijd stilgelegd nadat de sfeer rond het station grimmig werd. Ook gingen de toegangswegen naar de stad een tijdlang op slot. Een Jumbo-filiaal werd geplunderd.

Ook in Haarlem kwam het tot een confrontatie tussen de politie en relschoppers. Ze gooiden met stenen naar de politie en gingen zelfs een persfotograaf te lijf.

(lees verder onder de tweet)

De politie moest ook optreden in Amersfoort, waar een auto op zijn kant werd gezet. Enkele tientallen mensen zijn daar op straat. De politie is aanwezig om de situatie weer tot rust te brengen.

In Zwolle zijn tussen de 150 en 200 mensen de staat opgegaan, drie personen werden er al gearresteerd.

In Noord-Holland heeft de politie vijf personen opgepakt voor het oproepen van geweld. Ze worden ervan verdacht oproepen te hebben geplaatst om te gaan rellen in onder meer Alkmaar, Purmerend en Hoorn. Ook in Zeeland werden zes personen opgepakt die via sociale media opriepen tot relletjes.

En ook in Helmond kwamen onruststokers op straat. Ze gooiden met stenen en staken vuurwerk af. In Almelo werden al zeker acht mensen opgepakt om verschillende redenen en in Breda waren dat er nog eens drie voor opruiing. In Veenendaal werden ook twee mensen aangehouden en werd de ME ingezet en in Tilburg werd een man aangehouden vanwege bedreiging omdat hij een stroomstootwapen bij zich had.

Opnieuw rellen in Nederland om coronamaatregelen: politie lost waarschuwingsschot tijdens plunderingen in Rotterdam, 184 arrestaties
Foto: BELGAIMAGE

LEES OOK. Waarom net in het kleine vissersdorp Urk een Covid-teststraat in brand gestoken werd: het hallucinante verhaal van een uniek Nederlands dorp (+)

De korpschef van de Nationale Politie Henk Van Essen heeft het bedreigen van agenten ‘on-Nederlands, ongekend en ontoelaatbaar’ genoemd. In de Telegraaf zei hij vastbesloten te zijn om de relschoppers aan te pakken. Hij veroordeelt de agressie en het geweld tegen zijn mensen en tegen undercoveragenten. Van die laatsten gaan foto’s op sociale media rond met oproepen om ze te vinden. “We doen alles om deze bedreigers aan te pakken”, zei Van Essen. “Strafrechtelijk, civielrechtelijk, alles wat nodig is. Niet alleen zijn, ook hun families worden hierdoor getroffen. Deze intimidatie gaat een grens over. Het is verwerpelijk.”

In Nederland ging de invoering van de avondklok afgelopen weekend ook al gepaard met rellen in tal van steden. In Amsterdam heeft de politie zondag zeker 170 mensen aangehouden, in Eindhoven werd een politiewagen in brand gestoken, in Urk werd een testcentrum in brand gestoken, en in Enschede werd een ziekenhuis bekogeld.

Door jvh, adm
AANGERADEN