Professor Van Ranst: “Derde golf is onvermijdelijk, maar we kunnen er nog een golfje van maken”

Marc Van Ranst Foto: BELGA

De signalen van de virologen waren de afgelopen dagen talrijk en alarmerend: de intrede van de Britse en Zuid-Afrikaanse varianten van het coronavirus zouden de cijfers snel weer de verkeerde kant opduwen. Volgens professor Marc Van Ranst (KUL) is een derde golf dan ook onvermijdelijk, “al kunnen we er wel nog een golfje van maken”.

“Het verraderlijke is dat je de problemen die ze veroorzaken momenteel nog niet zien, ze blijven nog even onder de waterspiegel”, aldus Van Ranst in ‘De Afspraak’. “Voor de ene epidemie met de normale variant hebben we nu met vallen en opstaan geleerd hoe we die klein moeten krijgen, en dat lukt in België vrij aardig. Maar die nieuwe varianten vermenigvuldigen zich nu exponentieel: de resultaten in onze laboratoria wijzen uit dat die trend nu versnelt. De gevolgen zullen dan ook snel zichtbaar zijn.”

“Het klopt dat die knik in de curve er nog niet is: die exponentiële versnelling begint altijd traag”, aldus Van Ranst. “Maar ze komt wel. Of die derde golf er dan ook zeker komt? Ik denk het wel, en veel van mijn collega’s hebben dat ook al beaamd. Dan hoop je dat je die nog enigszins onder controle kan houden. De cijfers hoeven niet door het dak te gaan, we kunnen van die golf nog een golfje maken. Dat moet de ambitie zijn.”

Was de stijging in de cijfers te vermijden geweest als de Britse variant haar intrede in België niet had gemaakt? “Dat is niet honderd procent zeker, maar de kans was groot geweest. We hadden alles - zeker in vergelijking met onze buurlanden - stevig onder controle, met dank aan de maatregelen. Maar dan komen die varianten erbij, en dan weet je: er komt weer heibel.” Van Ranst steunt dan ook de oproep van Antwerps gouverneur Cathy Berx om alle reizen “die niet uitstelbaar en essentieel zijn” te verbieden.

Scholen

Van Ranst erkent dan ook dat hij nu anders kijkt naar de rol van kinderen en scholen in de verspreiding van het virus. “De nieuwe variant is veel besmettelijker, en dat verandert veel. Dan bereik je een drempel waarbij het ook in lagere scholen overdraagbaar wordt. Wat we moeten doen? Zeer strikt opvolgen. Testen, testen, en nog eens testen. En als er een uitbraak is: in quarantaine zetten, uiteraard.” De krokusvakantie moet ook een afkoelingsperiode vormen voor het onderwijs, “en dat is nodig”, aldus Van Ranst.

“Ventileren, goed ventileren, overal ventileren”, is ook het motto van Van Ranst voor de scholen waar wel nog in levenden lijve lesgegeven wordt. Dat kan het risico op overdracht namelijk drastisch reduceren. En toch beschikt nog maar één school op vier momenteel over een CO-meter, die daarin nuttig kan zijn. “Ik snap dat niet alle scholen daar veel geld tegenaan kunnen gooien, maar kom op: voor 150 euro heb je al een hele goeie.”

Door jvh
MEER OVER HET CORONAVIRUS