Na rellen in Nederland ook bij ons problemen? Vrees voor coronaprotest nu zaterdag

De oproep om in Maasmechelen te protesteren, laat weinig aan de verbeelding over.

De oproep om in Maasmechelen te protesteren, laat weinig aan de verbeelding over. ©  if

Het protest tegen de coronamaatregelen in Nederland dreigt over te slaan naar ons land. Op sociale media worden gretig oproepen gedeeld om komende zaterdag in Turnhout, Sint-Niklaas, Maasmechelen, Genk en Kortrijk op straat te komen.

De uitdrukking ‘op ze kankerkop zetten’ laat vermoeden dat de oproep om rel te schoppen uit Nederland komt.  

De uitdrukking ‘op ze kankerkop zetten’ laat vermoeden dat de oproep om rel te schoppen uit Nederland komt.  ©   if

LEES OOK. Opnieuw rellen in Nederland na verstrenging coronamaatregelen: politie bekogeld met vuurwerk in Rotterdam, kat-en-muisspelletje in Geleen

“Sinds maandagmiddag staat mijn telefoon roodgloeiend”, zegt burgemeester Paul Van Miert van Turnhout. “Heel wat mensen hebben de oproep al gezien. Zelfs al is het vaak een screenshot van een screenshot, het is wel een inktvlek die uitdijt. Ons politiekorps probeert te achterhalen wie de verantwoordelijken voor deze oproep zijn, maar eenvoudig is dat niet. Er zouden nog andere oproepen circuleren. Ook in Sint-Niklaas worden relschoppers verwacht. We nemen dit heel ernstig.”

LEES OOK. Waarom in Nederland verschillende nachten op rij rellen uitbreken tegen avondklok: “Dit noemen ze ‘koffie gaan drinken’”

Ook in Maasmechelen houden ze hun hart vast. “De oproep voor de mogelijke opstand komende zaterdag is op sociale media geplaatst”, zegt Johnie Nijs , woordvoerder van de politiezone Lanaken-Maasmechelen. “We zijn een onderzoek gestart. We krijgen geregeld screenshots binnen van verontruste burgers.” Bij de handelaars en horeca zit de schrik er goed in: “Na een maandenlange verplichte sluiting kan ik een gebroken uitstalraam er écht niet meer bij hebben”.

Sinds maandag circuleren er ook oproepen op sociale media om te protesteren in Genk. “Heel het centrum gaat dood”, klinkt het bij de organisatoren, die oproepen om zaterdag massaal naar het station af te zakken. Burgemeester Wim Dries (CD&V) bevestigt het bericht. Er wordt opgeroepen om zaterdag tussen 13 en 18 uur te protesteren aan het kleine grasveldje aan het station van Genk. “Breng vuurwerk, rookbommen en vrienden mee, heel het centrum gaat dood”, klinkt het dreigend. Het bericht werd de voorbije dagen massaal verspreid. De politie is op de hoogte en onderzoekt wie de oproep heeft gelanceerd.

Ook de lokale politie van Kortrijk voert een onderzoek naar berichten op sociale media die oproepen tot opstanden tegen de coronamaatregelen. Dat bevestigt woordvoerder van politiezone VLAS, Thomas Detavernier, dinsdag. De politie zal op basis van het onderzoek gepast ingrijpen indien nodig, klinkt het.

Op sociale media circuleren verschillende berichten die oproepen tot rellen in Kortrijk komende zaterdag. “We maken een risicoanalyse en zoeken uit van waar de berichten komen. We kijken hoe serieus we deze berichten moeten nemen. Zo kunnen we op de gepaste manier reageren”, vertelt Detavernier.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten