Zo bereiden de topfavorieten voor WK veldrijden zich voor: ‘taperen’, rusten en getijen van de zee verkennen

Foto: BELGA

Zondag is het zover: dan strijden de heren veldrijders in Oostende voor de regenboogtrui. Geen hond die eraan twijfelt dat het een nieuwe tweestrijd wordt tussen Mathieu van der Poel en Wout van Aert, maar hoe bereiden de tenoren van de cross zich voor?

LEES OOK.WK veldrijden gaat door, maar zelfs burgemeester Bart Tommelein komt niet

‘Taper-week’ voor Van Aert

Bij Wout van Aert is de zware trainingsarbeid richting het WK al achter de rug. “Voor Wout staat deze week in het teken van taperen”, zegt trainer Marc Lamberts. Taperen is een ander woord voor supercompensatie. Dat betekent minder trainen, zodat je snelle spiervezels beter werken en je dus kan pieken. Dat wil dus zeggen: zeker geen trainingen meer van drie à vier uur. “Klopt. Weinig trainen, veel rusten en soms een interval om bezig te blijven. Wout is hiermee zeker niet de enige. Elke crosser doet dat namelijk deze week”, aldus Lamberts. Ook een verkenning staat de komende dagen niet op de planning van Van Aert. “ Wout heeft zaterdag ruim de tijd om te verkennen. Hij weet ook van het BK 2017 hoe het parcours in elkaar steekt”, zegt ploegleider Jan Boven.

Van der Poel verkent eb en vloed

Net als concurrent Wout van Aert houdt ook Van der Poel het bij een rustige week in de aanloop naar het WK. Vandaag heeft hij een complete rustdag, sowieso ligt de klemtoon de hele week op ‘tapering’: afbouw van trainingsarbeid in de richting van een topwedstrijd, om op die wedstrijd zo fris mogelijk voor de dag te komen. Wel last Van der Poel naar alle waarschijnlijkheid nog een verkenning in. Anders dan voor Van Aert, die al in 2017 in Oostende op een haast gelijkaardig parcours het BK reed, is deze omloop voor Van der Poel immers nieuw en dus onbekend. Die verkenning vindt wellicht donderdagnamiddag plaats, op ongeveer hetzelfde tijdstip als zondag het WK wordt gereden. Kwestie van de wedstrijdomstandigheden zo goed mogelijk na te bootsen. Met een passage op het strand kan Van der Poel dan meteen inschatten hoe het getij is op het moment dat zondag het WK wordt gereden. Of en wanneer Van der Poel zich bij de Nederlandse selectie moet voegen, is nog onduidelijk. Mogelijk zakt hij pas zondagochtend naar Oostende af.

Zo bereiden de topfavorieten voor WK veldrijden zich voor: ‘taperen’, rusten en getijen van de zee verkennen
Foto: BELGA
Door wvo, bvc
AANGERADEN