‘Gepensioneerde’ Serge Pauwels over zijn nieuwe job: “Dit ligt volledig in lijn van wat ik graag wilde doen”

Serge Pauwels combineert zijn nieuwe job met meer tijd voor zijn familie. Foto: BELGA

Het moet even wennen zijn voor Serge Pauwels. Voor het eerst in jaren was hij niet ergens op winterstage in een zuiders land. Door gezondheidsproblemen zette hij in oktober na vijftien profjaren op zijn 36ste een punt achter zijn carrière. De Belgische wielerbond lijfde hem intussen al in als Development Coach.

Heb je het de eerste weken mentaal moeilijk gehad na die beslissing om te stoppen, Serge?

Serge Pauwels: “Helemaal niet. Het was het juiste moment om het te doen. Mocht ik aan het begin van mijn carrière hebben gestaan, zou het wat anders zijn geweest. Nu kan ik achterom kijken en zeggen dat ik alles heb bereikt wat ik wilde bereiken. Bovendien wou ik ook meer tijd met mijn gezin doorbrengen, dat heeft zeker ook meegespeeld. Aanvankelijk ben ik gewoon blijven fietsen. Geen doorgedreven trainingstochten van vier uur of meer, maar toch vijf keer per week een drietal uur. Na die eerdere gezondheidsproblemen was ik weer fit en dat wilde ik zo houden. Ik had geen zin om kilo’s bij te kweken. (lacht) Bovendien was ik het fietsen ook helemaal niet beu. Fietsen is mijn leven en mijn passie en dat doe ik vandaag nog altijd heel graag.”

Is het lang zoeken geweest naar een job die je paste?

“Ik heb ruimschoots de tijd gekregen om na te denken wat ik in de verdere toekomst wilde doen. Ik heb enkele aanbiedingen gekregen. Zo kon ik in 2021 onder meer ploegleider worden in een World Tour-team. Alleen zou ik dan minstens evenveel en misschien zelfs nog vaker van huis zijn weggeweest. Dat ging dus regelrecht in tegen de gedachte om net meer tijd bij mijn gezin door te brengen. Toen vervolgens die aanbieding kwam om ­Development Coach bij Belgian Cycling te worden, heb ik vrij snel voor mezelf uitgemaakt dat het helemaal in de lijn lag van wat ik graag wilde doen.”

Wat houdt die functie van ­Development Coach juist in?

“Naast het bijstaan van de coaches bij zowel de mannen als de vrouwen, zal ik bij de jeugd ook projecten van klimmen en tijdrijden opvolgen en aansturen. Indien nodig zal ik zelfs af en toe als hoofdcoach optreden bij beloften en juniores. Scouting bij jeugdwedstrijden hoort er zeker ook bij, net als af en toe mee een stage organiseren. Bij de beloften en de profs word ik een beetje gezien als assistent van Sven Vanthourenhout. Op die manier hou ik ook contact met de profs met wie ik zelf jarenlang heb gefietst. Al zal het werken met de jongeren wellicht toch mijn hoofdbezigheid worden. Ik vind het geweldig om op die manier mijn ervaring van vijftien jaar op het hoogste niveau te kunnen doorgeven. Als ik mijn weg daarin kan vinden, zal ik zeker ook de kans krijgen om mijn stempel te drukken. Mooier kan toch niet? Akkoord, ik zal nog geregeld van huis zijn, maar het zal geen weken aan een stuk meer zijn. Neen, ik denk echt dat ik de juiste keuze heb gemaakt en kijk ernaar uit om aan de slag te gaan.”

Door Karel Lemmens
AANGERADEN