Dylan Groenewegen kreeg politiebescherming na val Jakobsen: “Er werd zelfs een strop gestuurd”

 

 ©  AFP

Nederland heeft het incident tussen Dylan Groenewegen en Fabio Jakobsen moeilijk verteerd. Groenewegen kreeg zelfs enige tijd politiebescherming nadat hij thuis doodsbedreigingen had ontvangen. Dat blijkt uit een exclusief interview met Wielerflits.

De feiten zijn bekend: in de eerste etappe van de Ronde van Polen manoeuvreert Groenewegen zijn sneller spurtende landgenoot Fabio Jakobsen (Deceuninck - Quick-Step) in de dranghekken. Een huiveringwekkende val volgt waarbij Jakobsen bijna het leven laat. De wielerwereld is in schok, Groenewegen wordt meteen uit de koers gezet en keert terug naar huis. Terwijl Jakobsen in Polen vecht voor zijn leven, ontvangt de spurter van Jumbo-Visma op zijn persoonlijk adres heel wat doodsbedreigingen van misnoegde landgenoten. In een exclusief interview met journalist Raymond Kerckhoffs van Wielerflits blikt Groenewegen voor het eerst terug op die periode.

“Er waren zo’n concrete en ernstige bedreigingen dat we een paar dagen na de valpartij de politie hebben ingeschakeld”, vertelt Groenewegen aan Wielerflits. “De daaropvolgende dagen en weken heeft de politie voor onze deur gesurveilleerd. We konden niet meer spontaan de deur uit. Als ik even naar buiten wilde, stond er een agent aan mijn zijde zodat er niks kon gebeuren.” 

De bedreigingen waren zeer concreet en niet bepaald getuigend van goede smaak. Groenewegen: “We kregen handgeschreven brieven met de post, waarin zelfs een strop was toegevoegd waar we ons klein kind later aan konden ophangen. Als je die boodschap leest en dat stuk touw ziet, schrik je enorm. Dat gaf bij mij de doorslag dat het zo niet verder kon. Ik ben naar de politie gegaan en heb aangifte gedaan. De politie schoot na het zien van die brieven onmiddellijk in actie. Dat geeft de ernst van die bedreigingen wel weer. Natuurlijk raakt dat je. Wat is hier gebeurd? Hoe kan dit? In welke zieke wereld leven we? De meest gekke dingen spoken door je hoofd. ’s Ochtends uit bed komen was in die periode een hele opgave.”

Zonder zichzelf vrij te pleiten, wil Groenewegen duidelijk maken dat ook hij door een hel is gegaan. “In heb begin zit je echt wel met de schrik in je lijf. We hebben een alarm op ons huis en precies in die periode viel dat uit. Dan ga je de gekste dingen in je hoofd halen. Zo hebben we ook een paar keer een vals alarm gehad, dan schrik je je rot. Terwijl ik gewoon was vergeten om het alarm ’s ochtends uit te zetten. Ik herinner me ook dat we een avond bij mijn ouders gingen eten. Onderweg reed er een wagen achter ons. Die begon te seinen en schuin achter ons te rijden. Uiteindelijk haalde hij ons in op een weg waar dat eigenlijk niet kon. De paniek slaat dan toe. Even later slaat hij gewoon rechts af en is er niks aan de hand. Je begint dingen in te beelden die er helemaal niet zijn.”

(gvdl/Bron: Wielerflits)

LEES OOK

Nu in het nieuws