Coronavirus dringt woon-zorgcentrum binnen ondanks vaccinatie: veertien bewoners besmet

Foto: hsb

Leuven / Kessel-Lo -

Veertien bewoners en drie medewerkers van woon-zorgcentrum Ter Vlierbeke in Kessel-Lo hebben het coronavirus opgelopen. De bewoners waren al een eerste keer gevaccineerd, maar het virus kwam het centrum vermoedelijk binnen voor de vaccinatie. “Ze zitten in isolatie en alle andere bewoners en worden momenteel getest”, klinkt het.

“Afgelopen vrijdag kregen we het bericht dat een bezoeker van een van de bewoners van het woon-zorgcentrum besmet was met het coronavirus”, zegt voorzitter Bieke Verlinden van Zorg Leuven, beheerder van Ter Vlierbeke. “We hebben meteen de bewuste bewoner in kamerisolatie geplaatst en een coronatest afgenomen. Zaterdag kregen we bevestiging dat die test positief was. Daarop zijn alle bewoners van de afdeling – een dertigtal – getest.” Daarvan bleken er nog tien besmet.

Intussen zijn voor de zekerheid ook de bewoners van de twee andere afdelingen getest en in afdelingisolatie geplaatst. Daar bleken er nog drie extra bewoners het coronavirus opgelopen te hebben, en ook drie personeelsleden zijn besmet. Die bewoners worden nu overgebracht worden naar de afdeling waar de andere elf besmette bewoners zich bevinden. (lees verder onder de foto)

Coronavirus dringt woon-zorgcentrum binnen ondanks vaccinatie: veertien bewoners besmet
Foto: hsb

De bewoners stellen het wel allemaal goed. Eén bewoner heeft lichte koorts, en twee anderen een hoestje. De anderen zijn voorlopig asymptomatisch. Het is nog niet duidelijk om welke variant van het virus het gaat.

Ook de bewoners van de assistentiewoningen die gelinkt zijn aan het woon-zorgcentrum zijn getest. “In principe is er geen uitwisseling van contacten met die assistentiewoningen, maar we willen zeker zijn dat we een volledig beeld krijgen van de verspreiding”, aldus Verlinden.

Opvallend is wel dat de bewoners intussen elf dagen geleden hun eerste vaccinatie tegen het coronavirus kregen, op 15 januari. “De bescherming is er pas twee weken na de eerste vaccinatie”, zegt Verlinden. “Het virus is vermoedelijk ook al voor of hoogstens één dag na de vaccinatie het centrum binnen gekomen. Het laatste bezoek van de vermoedelijke bron was immers op 16 januari, een dag na de vaccinatie. Maar het enige wat we zeker weten, is dat we dankzij de positieve test van die bezoeker de besmettingen bij ons hebben opgemerkt. Het kan natuurlijk ook zijn dat die het hier zelf heeft opgelopen. Het is dan ook belangrijk dat iedereen waakzaam blijft en ook de strenge bezoekersregeling nog niet meteen kan geschorst worden na vaccinatie.” Door zo snel in te grijpen hoopt het woon-zorgcentrum de geplande tweede vaccinatie op 5 februari veilig te kunnen laten doorgaan.

Intussen lopen de vaccinaties in de vier woon-zorgcentra van Zorg Leuven heel vlot. Zorg Leuven vaccineerde alle bewoners al een eerste keer. De bewoners van woon-zorgcentrum Edouard Remy ontvingen vorige week zelfs al hun tweede prik. Ook veel zorgmedewerkers, vrijwilligers en huisartsen verbonden aan de woon-zorgcentra konden al gevaccineerd worden. Tegen 9 februari hoopt Zorg Leuven alle bewoners van haar vier woon-zorgcentra voor de tweede keer gevaccineerd te hebben. Dat betekent dat twee weken later alle bewoners zo veel mogelijk beschermd zullen zijn.

Door Hannelore Smitz
MEER OVER HET CORONAVIRUS