Filezwaarte in december op laagste peil sinds begin metingen

Bron © BELGA

Foto: Jan Van der Perre

Van januari tot december 2020 stond er elke werkdag gemiddeld 377 kilometer file gedurende 1 uur lang op de Vlaamse hoofdwegen. In de maand december lag de filezwaarte op het laagste niveau sinds het begin van de waarnemingen in april 2012. “Een daling die sterk samenhangt met de maatregelen die vanaf midden maart 2020 werden ingesteld in het kader van de coronacrisis”, zo meldt Statistiek Vlaanderen, dat de cijfers dinsdag publiceerde.

De filezwaarte geeft aan wat de gemiddelde omvang is van de files op een bepaalde verzameling van wegen. De indicator combineert filelengte met fileduur, en wordt uitgedrukt in kilometeruren.

“De filezwaarte is de voorbije jaren blijven stijgen, met een piek in mei 2018. In de daaropvolgende periode was er een beperkte daling van het jaargemiddelde van de filezwaarte, gevolgd door een zeer sterke daling in 2020”, klinkt het.

In december 2020 lag de filezwaarte op de hoofdwegen in het Vlaamse Gewest op gemiddeld 248 kilometeruren per werkdag. In december 2019 lag dat aantal op 733 kilometeruren. Dat komt overeen met een daling van 66 procent.

De meeste en langste files doen zich voor in de regio’s Antwerpen en Brussel. In de regio Antwerpen nam de filezwaarte tot begin 2020 sneller toe dan in en rond Brussel. De regio Gent en de rest van Vlaanderen kennen veel minder fileverkeer op de hoofdwegen.

AANGERADEN