Aanklacht tegen Trump aan Senaat bezorgd, impeachmentproces kan beginnen

Bron © BELGA

Donald Trump zou onder meer met zijn speech vlak voor de bestorming van het Capitool aangezet hebben tot opstand. Foto: REUTERS

Leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben een document met de aanklacht tegen oud-president Donald Trump persoonlijk aan de Senaat bezorgd. Met het sturen van de aanklacht van het Lagerhuis naar het Hogerhuis van het parlement gaat het tweede impeachmentproces tegen Trump formeel van start. De zittingen in het proces tegen Trump vanwege zijn rol in de bestorming van het Capitool op 6 januari, beginnen pas in de week van 8 februari zodat diens verdediging zich voldoende kan voorbereiden.

De negen zogeheten impeachmentmanagers van het Huis van Afgevaardigden presenteerden maandagavond (plaatselijke tijd) aan de Senaat de aanklacht tegen Trump. Hij wordt er door een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden van beschuldigd zijn aanhangers te hebben aangezet tot een opstand.

Aanklacht tegen Trump aan Senaat bezorgd, impeachmentproces kan beginnen
De impeachmentmanagers brengen de documenten naar de Senaat. Foto: AP

Maandag werd bekend dat niet opperrechter John Roberts, die de leiding had over het eerste impeachmentproces tegen Trump, maar de Democratische senator Patrick Leahy het proces zal voorzitten. Leahy is als oudste senator van de grootste partij de waarnemend voorzitter van de Senaat. Die zit van oudsher impeachmentprocessen tegen oud-presidenten voor.

President Joe Biden, die liever vooral aandacht besteedt aan de aanpak van de corona-epidemie en het economisch herstel in de VS, liet vorige week al duidelijk weten dat hij zich niet met het impeachmentproces zal bemoeien. Zijn woordvoerster Jen Psaki zei dat de president “het aan de Democraten en de Republikeinen in de Senaat zal laten om te beslissen hoe ze de vorige president ter verantwoording roepen”.

Aanklacht tegen Trump aan Senaat bezorgd, impeachmentproces kan beginnen
Foto: AFP
AANGERADEN