Vijf scholen in Sint-Truiden preventief gesloten na besmettingen met Britse variant

Bron © BELGA

Themabeeld Foto: Kees van de Veen

Vijf scholen van Hasp-O, het katholiek onderwijs in Haspengouw, hebben preventief de deuren gesloten. Alle 450 leerkrachten zitten er in quarantaine en worden getest. Voor de in totaal 2.600 leerlingen wordt er voltijds overgeschakeld op afstandsonderwijs. Voorlopig staan er geen testen van leerlingen gepland.

Omwille van het snel stijgende aantal besmettingen binnen Sint-Truiden hebben de directies van Hasp-O, op advies van de crisiscel Sint-Truiden, maandagavond de preventieve maatregel genomen om met onmiddellijke ingang de vijf scholen te sluiten. Volgens de directie zijn er sporadisch al besmettingen bij zowel leerkrachten als leerlingen vastgesteld.

LEES OOK. Derde golf minimaliseren tot een kabbelende deining? Zo willen de experts het aanpakken (+)

“De leerkrachten worden dinsdag en woensdag getest. Er zijn een aantal besmettingen onder de leerkrachten”, zegt Eddy Roosen, directeur van Hasp-O Centrum Gildestraat. “Het probleem is dat er in Sint-Truiden de Britse variant aan het rondgaan is. Daarom moeten wij alle leerkrachten testen om een nulmeting te doen en zo clusters bloot te leggen. Het CLB heeft geoordeeld dat er op dit moment geen reden is om leerlingen te testen, maar dat kan uiteraard snel veranderen.”

Doordat alle personeelsleden tot en met 5 februari in quarantaine moeten gaan en getest moeten worden, is er sprake van pedagogische overmacht. De scholen schakelen daarom noodgedwongen over naar voltijds afstandsonderwijs, voor alle leerlingen van het eerste tot en met het laatste jaar secundair. Ook de internaten gaan voor leerlingen van het secundair dicht. Stages mogen eveneens niet doorgaan.

AANGERADEN