De week van de Belgische muziek nadert: dit mag je allemaal verwachten

Bart Peeters zal twee liveshows presenteren op Eén.

Van 8 tot 14 februari is het Belpop wat de klok staat. Zowel tv- als radiozenders doen mee aan de ‘Week van de Belgisch muziek’, een initiatief van VI.BE, aanspreekpunt van de muzieksector. Net om die sector overeind te houden in een bizarre periode die al langer aansleept dan ooit gedacht. Een overzichtje van de initiatieven.

Op Eén presenteert Bart Peeters op dinsdag 9 en donderdag 11 februari twee grootse muziekshows. Bekende artiesten kruipen daarin op het podium met een groot idool of een bevriende collega. Welke combo’s precies zullen optreden, dat wordt nog even stilgehouden.

Belgische muziek baant zich ook een weg naar de dagelijkse programma’s van Eén. In Blokken zal die week elke dag talent van eigen bodem aan bod komen bij de muziekvraag. In Dagelijkse kost kookt Jeroen Meus terwijl artiesten voor livemuziek zorgen vanuit hun eigen studio. Ten slotte wijdt Iedereen beroemd verschillende rubrieken aan artiesten van eigen bodem.

Canvas houdt het bij heruitzendingen van opmerkelijke muziekoptredens in De Toots sessies. Op woensdag 10 februari zendt ze wel de documentaire Will Tura: hoop doet leven uit.

Ook de radiozenders pakken met een speciaal programma uit. Op Radio 1 is er iedere ochtend Belpop, van 9 tot 10 uur. Die week kan er ook gestemd worden op de beste Belgische nummers aller tijden. Op zaterdag 13 februari draait de zender dan de Belpop 100. Op Radio 2 komen jonge artiesten elke avond een cover brengen van hun favoriete Belgische artiest in Radio 2 Bene Bene.

NRJ pakt uit met een speciale actie. Aangezien de week samenvalt met die van Valentijn, heropenen ze de AB, de Vooruit en de Roma voor enkele muzikale dates. Belgische artiesten als Noémie Wolfs en Blanche geven een speciaal optreden voor slechts één luisteraar, die vrijgezel is. Single in the city, heet dat dan. Inschrijven kan via nrj.be.

Nostalgie laat Leen Demaré haar ding doen met Belgische muziek, tijdens haar programma tussen 19 en 22 uur. Daar krijgt jong en onbekend talent de kans om een Belpop-klassieker akoestisch te brengen. Tot 31 januari kunnen groepen en artiesten zich daarvoor aanmelden. Op vrijdag 12 februari is er ’s avonds Viva vinyl met Dominique Crommen. Drie uur lang Belpop.

Op MNM laat ook Peter Van de Veire iedere dag een Belgische muzikant zijn of haar idolen coveren in zijn Grote Peter Van de Veire ochtendshow. Studio Brussel zal dan weer elke dag een topmuzikant uitnodigen om zijn of haar favoriete Belgische platen te selecteren.

Ook zenders Joe en Qmusic kleuren Belgisch. Willy draait een hele week lang alleen maar Belgische muziek. Ook zet ze elke dag jong of onbekend talent in de kijker onder de noemer Verse vis. Bands kunnen zich inschrijven via VI.BE.

Door Wout Desmytere
AANGERADEN