Columbusproef wordt verder verbeterd en verbreed

Bron © BELGA

Foto: FLIP FRANSSEN

De Columbusproef, het instrument dat laatstejaars uit het secundair onderwijs moet helpen bij de studiekeuze voor het hoger onderwijs, wordt verbeterd en verbreed. Dat zegt N-VA-onderwijsspecialist Koen Daniëls. Zo krijgen de scholieren in het BSO en TSO een proef op maat, zal er ook georiënteerd kunnen worden richting graduaatsopleidingen en komt er een betere begeleiding bij een eventuele keuze voor de arbeidsmarkt. Vanaf dit jaar kunnen scholieren Columbus ook volledig van thuis invullen.

Leerlingen van het laatste jaar secundair onderwijs kunnen sinds 2016 de Columbusproef afleggen die helpt om hun mogelijkheden in het hoger onderwijs te verkennen.

Vorig jaar hebben 20.000 scholieren uit 400 Vlaamse scholen dat gedaan. Daarmee bereikte Columbus ongeveer 30 procent van alle laatstejaars. Tot nu toe was Columbus vrij uniform voor alle scholieren, of ze nu in het ASO, BSO, KSO of TSO zaten.

Nu het instrument al enkele jaren gebruikt wordt, kan het verder verfijnd worden. Volgens N-VA-parlementslid Koen Daniëls heeft onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) opnieuw 250.000 euro voorzien om het instrument “te verbeteren en te verbreden”. Zo zullen scholieren uit het BSO en TSO een proef op maat krijgen. “Op die manier krijgen alle scholieren een faire kans op een goede oriëntatie”, zegt Daniëls.

Er zal in de toekomst ook richting graduaatsopleidingen georiënteerd kunnen worden. Scholieren die eventueel meteen kunnen overstappen naar de arbeidsmarkt krijgen een betere begeleiding.

Vanaf dit jaar kunnen scholieren Columbus volledig van thuis invullen. De jongeren krijgen de feedback ook volledig digitaal en het keuzebegeleidingsgesprek kan online verlopen. “Leerlingen van de 3de graad kunnen helaas nog steeds niet voltijds naar school, dus deze innovatie is noodzakelijk”, aldus Daniëls.

Het N-VA-parlementslid hamert al langer op het nut van oriëntatie-instrumenten voor scholieren en studenten. “Een verkeerde studiekeuze is tijd- en geldverspilling voor zowel de student als de samenleving. Met goede oriëntatie helpen we jongeren om sneller hun pad te vinden.”

AANGERADEN