Nieuwe Amerikaanse minister van Handel belooft ‘agressief’ te blijven tegenover China

Bron © BELGA

Foto: ISOPIX

De nieuwe Amerikaanse minister van Handel beloofde dinsdag in de Senaat vastberaden en zelfs ‘agressief’ te blijven tegenover China. Ze wil een einde maken aan oneerlijke handelspraktijken van het Aziatische land. De Chinese regering reageert ontevreden.

Gina Raimondo, de eerste vrouwelijke gouverneur van de staat Rhode Island en mogelijk toekomstig minister van Handel, sprak zich dinsdag in de Senaat uit over de toekomst van de handelsrelatie tussen de Verenigde Staten met China.

Ze verwees daarbij naar dumping in de staal- en aluminiumsector: “China heeft duidelijk concurrentieverstorend gedrag vertoond, waardoor Amerikaanse werknemers zijn benadeeld. Daarom ben ik van plan zeer agressief te zijn, en zo de Amerikanen te helpen om de oneerlijke praktijken van China te bestrijden”, aldus Raimondo.

Zonder expliciet naar haar woorden te verwijzen, reageerde de Chinese regering ontevreden. Ze riep Washington woensdag op om “zijn fouten recht te zetten”. “De laatste Amerikaanse regering koos eenduidig voor intimidatie en lanceerde kwaadwillig een handelsoorlog”, zo zei een woordvoerder van de Chinese diplomatie aan de pers. “Peking zal de nodige maatregelen nemen om de rechten en belangen van Chinese bedrijven te vrijwaren”, klonk het.

Raimondo sprak zich echter niet uit over de ‘zwarte lijst’ met Chinese ondernemingen die zonder vergunning geen handel mogen drijven met Amerikaanse bedrijven. Onder de regering-Trump werd die lijst uitgebreid met onder andere telecommunicatiegigant Huawei.

AANGERADEN