Europol haalt groot cybercrimineel netwerk uit de lucht

Bron © BELGA

Themabeeld Foto: shutterstock

Europol heeft een groot netwerk van cybercriminelen uit de lucht gehaald. Dat meldt het samenwerkingsverband tussen de Europese politiediensten woensdag.

Het schadelijke programma Emotet werd aangestuurd vanop twee servers in Nederland en zou wereldwijd op meer dan een miljoen computers geïnstalleerd geweest zijn. Volgens Europol zou de schade die het programma heeft aangericht, honderden miljoenen euro’s bedragen.

Emotet was een van de “gevaarlijkste instrumenten om cyberaanvallen uit te voeren van de afgelopen jaren”, verduidelijkte een woordvoerder van Europol. Het programma zag in 2014 het levenslicht als een Trojaans paard. Door middel van een Word-document of een link als bijlage bij een e-mail, werd er in de computers van mensen ingebroken. Andere criminelen betaalden voor de toegang waardoor ze hun eigen Trojaanse paarden op de computers konden loslaten om bankgegevens of andere data te bemachtigen. De malware werd verstopt in vervalste facturen, ontvangstbevestigingen of valse informatie over het coronavirus. Als de gebruiker op de link klikte of de bijlage opende, kon de malware zich installeren en zich razendsnel verspreiden.

Na een onderzoek dat twee jaar in beslag nam en in acht landen werd gevoerd, kon Emotet nu uit de lucht worden gehaald. Omdat het onderzoek nog loopt, wenste Europol geen commentaar te geven over eventuele arrestaties.

AANGERADEN