Bozar klaar om de deuren te heropenen na dakbrand

Bron © BELGA

Foto: BELGA

Het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten heeft anderhalve week nodig gehad om op adem te komen na de dakbrand op maandag 18 januari. Vanaf donderdag heropent Bozar de deuren, kan je de tentoonstellingen opnieuw bezoeken en wordt de online programmatie hervat.

Bozar klaar om de deuren te heropenen na dakbrand
Waterschade Foto: BELGA

De noordelijke delen van het gebouw werden niet geraakt door de brand. Het grote tentoonstellingscircuit aan de Ravensteinstraat, in de Hortahal, in de Raadzaal, in de BN zalen, in Zaal M, de Studio en in de Terarkenzalen kunnen daarom in alle veiligheid gebruikt worden. De tentoonstellingen die heropenen zijn Facing van Eyck, Primordial Earth van Léonard Pongo en Fulu act. De tentoonstelling Hotel Beethoven gaat op advies van experts en om conservatorische reden wel vervroegd toe. Al blijft de bijhorende hedendaagse installatie “Beethoven: Theatre of the World” in de Hortahal wel toegankelijk.

“Grotendeels gespaard”

De balans na de brand was al gekend. Voornamelijk binnenin het gebouw is er waterschade. Met name de concertzaal Henry Le Boeuf, het orgel en het grote tentoonstellingscircuit aan de Koningsstraat zijn geraakt. Er lopen onderzoeken over de schade en impact op de lange termijn en de situatie van de zalen, de plafonds en de historische parketvloer wordt grondig in kaart gebracht.

“Dankzij de snelle interventie van de brandweer is het originele interieur en de structuur van het historische gebouw, een ontwerp van architect Victor Horta, grotendeels gespaard gebleven. De brand heeft voornamelijk niet-originele elementen geraakt zoals het dak en de technische opbouwstructuren”, klinkt het bij Bozar.

Technisch defect

Volgens het Brusselse parket zou de brand veroorzaakt zijn door een technisch defect. Volgens Stéphane Vanreppelen, technisch directeur verantwoordelijk voor de investeringen en de veiligheid in Bozar, brak het vuur uit in een groot technisch lokaal waar de koelinstallatie stond, boven de Henry Le Boeufzaal: “Toen de brandweer aankwam, zagen we enkel rook in dat lokaal. Ik heb op vraag van de brandweer de ronde van de zalen gedaan maar er was wel veel rook maar nergens vlammen.”

Volgens de deskundige woedde het vuur al enige tijd ter hoogte van de dakgoten, die in hout zijn en bedekt zijn met zink. “Toen dat zink gesmolten was, hebben we plots vlammen gezien over de hele lengte van de dakgoot. Daarna heeft de brand zich voortgezet in een tweede technisch lokaal”, aldus Vanreppelen.

Het is nog wachten op het definitieve rapport van de branddeskundige voor er definitief uitsluitsel kan gegeven worden.

Bozar klaar om de deuren te heropenen na dakbrand
Foto: BELGA
AANGERADEN