Ultratop-samenstellers kregen vorig jaar nog MIA, maar worden nu ontslagen: “Kost die we niet langer konden verantwoorden”

Sam Jaspers (rechts) was al van bij de start van Ultratop aanwezig. Foto: BELGA

Het werk van Sam Jaspers bij Ultratop kreeg vorig jaar nog een prijs tijdens de MIA’s. Nu moet hij als ‘Mister Ultratop’ zelf, samen met twee medewerkers, vertrekken bij Vlaanderens bekendste hitlijst.

“Middels huidige e-mail wensen wij u te informeren dat de samenwerking met dhr. Sam Jaspers, dhr. Andries Provoost en mevr. Isabelle De Maegd zal eindigen.” Met die woorden heeft de Belgian Entertainment Association (BEA) en Ultratop het vertrek van de medewerkers aangekondigd.

Nieuw tijdperk

Vooral de naam Sam Jaspers doet bij het brede publiek een belletje rinkelen. Jaspers was de man die steeds duiding gaf bij hitlijsten en de daarbij horende records. Vorig jaar kreeg de Ultratop nog de Sector Lifetime Achievement Award tijdens de MIA’s. Jaspers was er al sinds de start 26 jaar geleden bij.

“Menselijk was dit geen makkelijke beslissing, laat dat duidelijk zijn”, stelt Olivier Vandeputte van de BEA - Ultratop. “Maar gezien de economische evolutie van de muziekmarkt, konden we deze kost niet langer verantwoorden.” Die evolutie is er een van een cd-tijdperk, naar een tijdperk waar streaming en airplay de plak zwaaien, waardoor de meerwaarde van samenstellers van de hitlijst verminderde. Dit betekent niet het einde van de Ultratop zelf. “Die ligt vrijdag zoals steeds weer klaar”, klinkt het.

Door eadp
AANGERADEN