Nog onduidelijkheid over deeltijds kunstonderwijs in buitenschoolse activiteiten

Bron © BELGA

Foto: Shutterstock

Er blijft nog wat onduidelijkheid over de plaats van het deeltijds kunstonderwijs (dko) in de beslissingen over de buitenschoolse activiteiten voor kinderen en jongeren. Volgens Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) heeft het akkoord van dinsdag betrekking op “alle georganiseerde vrije tijd in groepsverband in cultuur, sport en jeugd” en loopt er verder overleg met de jeugdsector over een aantal resterende vragen. De buitenschoolse opvang valt niet onder de geplande maatregelen.

Gisteren/dinsdag bereikten de deelstaten een akkoord over de buitenschoolse activiteiten van kinderen en jongeren. Die activiteiten mogen blijven plaatsvinden, maar er gelden wel een aantal beperkingen voor -13-jarigen. Zo wordt bijvoorbeeld aan de ouders gevraagd om het aantal hobby’s of activiteiten per kind te beperken tot één per week.

Maar er is wat verwarring over welke activiteiten precies meetellen als hobby, en welke niet. Zo zouden teken- en muziekscholen volgens sommigen niet worden meegeteld.

“Niemand weet hoe het zal evolueren

Minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) kreeg woensdag in het Vlaams Parlement vragen van Hannes Anaf (sp.a), Jeremie Vaneeckhout (Groen), Tinne Rombouts (CD&V), Steven Coenegrachts (Open Vld) en Freya Perdaens (N-VA). De CD&V-minister verdedigde de genomen beslissing. “Die is genomen op het snijvlak tussen gezondheid en de rechten van kinderen. Maar ik denk dat we met deze beslissing perspectief kunnen bieden voor jongeren en tegelijk op virologisch vlak een verantwoorde beslissing nemen”, aldus Dalle.

Dalle kreeg ook vragen over specifieke doelgroepen. Zo verduidelijkte hij dat er voor de buitenschoolse opvang niets verandert. Wat het deeltijds kunstonderwijs betreft, blijft er wat onduidelijkheid. Volgens de minister heeft de beslissing betrekking op “georganiseerde vrije tijd in groepsverband op het vlak van cultuur, sport en jeugd” en lopen er nog verdere gesprekken met de jeugdsector.

Wat als de situatie verslechtert of verbetert? “Dit is een helder voorstel voor de komende weken. We hebben geen glazen bol. Niemand weet met zekerheid hoe het zal evolueren”, aldus Dalle. “De hoop is dat als we nu allemaal doorzetten, dat de situatie verbetert. In ieder geval is er in de krokusvakantie een evaluatie gepland. Als de situatie het dan toelaat en er versoepelingen mogelijk zijn, is afgesproken om het perspectief van jongeren centraal te plaatsen.”

MEER OVER HET CORONAVIRUS