Stéphane Moreau en Pol Heyse onder voorwaarden vrijgelaten in zaak Nethys

Bron © BELGA

Stephane Moreau Foto: BELGA

De Luikse raadkamer heeft woensdagnamiddag in de Nethys-zaak de vrijlating onder voorwaarden gelast van Stéphane Moreau en Pol Heyse, voormalige bestuurders van de Luikse intercommunale. Eerder woensdag had het federaal parket een verlenging van hun aanhouding gevraagd.

Moreau en Heyse werden afgelopen weekend aangehouden voor misbruik van vennootschapsgoederen en verduistering door een persoon die een openbare functie bekleedde. Bovendien werd Moreau ook beschuldigd van vervalsing en fraude. In de voorwaarden voor zijn vrijlating staat dat Moreau geen contact mag onderhouden met een bepaald aantal personen, zo meldt zijn advocaat, Adrien Masset.

Donderdag vrij

Moreau liet zondag via zijn advocaat aan Belga weten dat hij geen enkele beschuldiging erkent die hem ten laste is gelegd. Beide mannen zitten sinds zondag in de gevangenis van Lantin. Als het parket geen beroep aantekent, worden ze donderdag vrijgelaten.

Het onderzoek in het dossier-Nethys, genoemd naar het privébedrijf met publieke fondsen die toebehoren aan de intercommunale Enodia (het vroegere Publifin), raakte vorige week in een stroomversnelling met de aanhouding van verschillende ex-bestuurders.

Dinsdag besliste de raadkamer van Luik al om de Luikse zakenman François Fornieri, voormalig voorzitter van het vergoedingscomité van Nethys en CEO van het beursgenoteerde biotechbedrijf Mithra, en Pierre Meyers, de vroegere voorzitter van de raad van bestuur, onder voorwaarden vrij te laten. Oud-manager Bénédicte Bayer werd zaterdagavond vrijgelaten onder voorwaarden. Ze mag het land niet verlaten en niet met derden over het dossier praten. En ook Jacques Tison, eveneens lid van het vergoedingscomité, is vrijgelaten onder voorwaarden.

AANGERADEN