Waar kun je binnenkort nog geld afhalen? Helft bankautomaten verdwijnt

Vanaf de zomer wordt begonnen met de installatie van nieuwe, neutrale geldautomaten. De vier grote banken hebben samen Batopin opgericht, dat het nieuwe netwerk van automaten zal beheren en voor een betere spreiding gaat zorgen. Ze beloven dat 95 procent van de inwoners van ons land een cashpunt vindt binnen een straal van 5 kilometer rond hun huis. Bijna de helft van alle automaten in ons land verdwijnt.

Het gebruik van cash daalt naar na jaar. In 2015 haalden we met z’n allen nog 41,50 miljard euro af aan automaten. Dat daalde in 2017 tot 39,90 miljard euro, eind 2019 was het nog 35,90 miljard euro. Toch is een 100 procent cashless maatschappij nog niet voor morgen, klinkt het bij KBC. “Veel mensen willen nog altijd biljetten op zak hebben.”

Alleen kosten die geldautomaten de banken handenvol geld. En is er op sommige plaatsen een overconcentratie, terwijl er in andere regio’s amper of geen meer staan. Neem nu de gemeente Elewijt, bij Zemst. Daar verdween onlangs de laatste terminal. In Meise, twintig kilometer verder, staan er vier in een straal van nog geen kilometer.

“Momenteel telt België er ongeveer 7.100. Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC hebben er daar 5.800 van. Eind 2024 zullen zij er nog maar 2.400 van over houden, verspreid over ongeveer 750 locaties”, zegt Kris De Ryck, CEO van Batopin.

De kans is dus groot dat de geldautomaat straks uit uw vertrouwde bankfiliaal verdwijnt en dat u elders geld uit de muur zal moeten halen. Waar de nieuwe automaten dan precies komen: aan dat plan wordt momenteel de laatste hand gelegd. In maart weten we waar de eerste toestellen komen. Tegen de zomer begint dan geleidelijk aan de uitrol van de nieuwe automaten.

Tegen 2025 moeten er overal in Vlaanderen neutrale geldautomaten staan, zonder logo van je bank. Sommige zullen misschien nog wel in of aan bankkantoren staan, maar het is de bedoeling om ze vooral op centrale locaties te zetten. Aan grote gebouwen, winkelcentra, stations of kiosken ergens op een plein. Vlot bereikbaar en goed in het zicht, wat belangrijk is voor het veiligheidsgevoel van wie ’s avonds centen afhaalt.

Voor plofkraken is Batopin niet bang. “De nieuwe toestellen voldoen aan de hoogst mogelijke beveiligingsnormen”, verzekert De Ryck.

Door Thierry Goeman
AANGERADEN