Oscar- en Emmy-winnares Cloris Leachman overleden

Bron © Reuters

Foto: REUTERS

De Amerikaanse actrice Cloris Leachman is op 94-jarige leeftijd overleden. De winnares van liefst acht Emmy Awards en een Oscar stierf een natuurlijke dood, melden haar vertegenwoordigers.

Leachman was als negentiger nog actief als actrice. Zo verscheen ze in de reboot van de reeks ‘Mad About You’ in 2019, en moeten twee films waarin ze in 2019 en 2020 meewerkte nog uitkomen. Op haar 82ste werd ze nog de oudste deelnemer aan ‘Dancing with the Stars’.

Oscar- en Emmy-winnares Cloris Leachman overleden
Foto: AP

Haar lange carrière begon in de late jaren veertig, met haar eerste belangrijke vaste rol als moeder in de populaire tv-reeks ‘Lassie’ in de jaren vijftig. Haar verdere succesvolle tv-carrière werd bekroond met een recordaantal van acht Emmy Awards, onder meer voor haar rol als huisbazin in ‘The Mary Tyler Moore Show’ in de jaren zeventig en als oma in ‘Malcolm in the Middle’ (2002 en 2006). Ze was daarnaast nog twaalf keer genomineerd en won een Daytime Emmy.

Voor haar rol in de spin-off rond haar personage in ‘The Mary Tyler Moore Show’, ‘Phyllis’, won ze een Golden Globe Award.

Leachman mocht ook een Academy Award (of Oscar) op haar palmares schrijven, voor beste actrice in een bijrol in ‘The Last Picture Show’ (1971).

Ze werd daarnaast onder meer genomineerd voor een SAG Award voor haar rol als grootmoeder in de film ‘Spanglish’, met Adam Sandler, met wie ze ook in ‘The Longest Yard’ verscheen. Leachman was ook te zien in de reeksen ‘Beach Girls’, ‘Two and a half Men’ en een varietyshow van Cher, naast meerdere theaterproducties.

Drie keer speelde ze in een komedie van Mel Brooks (‘Young Frankenstein’, ‘High Anxiety’ en ‘History of the World: Part 1.’), die via Twitter al reageerde op haar overlijden: “Zo’n triest nieuws. Cloris was waanzinnig getalenteerd. Ze kon je in een vingerknip doen lachen of huilen. Altijd zo’n plezier om op de set te hebben. (...) Ze is onvervangbaar en zal hard gemist worden.”

Leachman laat vijf kinderen achter.

Door adb
AANGERADEN