Banken willen loonfiches inkijken bij RSZ om fraude met woonkredieten tegen te gaan

Bron © BELGA

Themabeeld. Foto: Jimmy Kets

De Belgische banken willen bij de RSZ de loonfiches kunnen ­inkijken van mensen die een ­hypothecaire lening of een ­ander krediet aanvragen. Zo willen ze de fraude met valse loonfiches tegengaan. De sectorfederatie Febelfin zit daarover samen met de RSZ, schrijft De Tijd donderdag.

“De banken worden geconfronteerd met valse loonfiches bij het afsluiten van een hypothecair krediet of een lening voor een wagen. De lening wordt dan wel terugbetaald, maar niet met het loon, wel met vuil geld dat zo wordt witgewassen. Een ander voorbeeld zijn consumentenkredieten die worden aangevraagd met valse loonfiches, vaak gekoppeld aan een valse identiteit, waarna het krediet niet wordt terugbetaald en de persoon met de noorderzon is verdwenen”, verklaart Isabelle Marchand, de woordvoerster van Febelfin.

Om de fraude tegen te gaan willen de banken de salarisgegevens kunnen natrekken die werkgevers hebben doorgespeeld aan de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ). “We zitten in een constructief overleg met de RSZ en met Financiën om het elektronisch raadplegen van salarisgegevens mogelijk te maken”, bevestigt de Febelfin-woordvoerster. “We zoeken samen naar oplossingen om dat correct en conform de GDPR-gegevensbeschermingsregels te realiseren.”

“Het spreekt voor zich dat zo’n raadpleging moet gebeuren volgens het wettelijk kader, en zeker volgens de privacyregels”, reageert minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). “Maar gegevensuitwisseling en het effectief gebruik van de gegevens blijken telkens weer essentieel voor een efficiënte fraudebestrijding in de ruime zin.”

AANGERADEN