Hij was 15 minuten wereldkampioen, en daar blijft het bij: Nederlandse renner blijft na uitspraak achter met trauma

Bron © Het Algemeen Dagblad

Foto: BELGA

Geen regenboogtrui voor Nils Eekhoff. Althans, nu nog niet. De Nederlander tekende bij het Internationaal Sporttribunaal (TAS) protest aan tegen zijn diskwalificatie op het WK wielrennen in Yorkshire. De toen 21-jarige renner uit de opleidingsploeg van Team Sunweb veroverde in 2019 op knappe wijze de wereldtitel bij de beloften, maar hij werd nog voor de podiumceremonie gediskwalificeerd. Maar zijn protest bleek zinloos. “Ik heb gewacht op de uitspraak dat er geen uitspraak komt”, aldus de Nederlander.

Eekhoff had vroeg in de wedstrijd, met nog 125 kilometer te gaan, na een val een tijdje pal achter de Nederlandse ploegleidersauto gereden, beter bekend als stayeren. De jury besloot de regels strikt toe te passen en Eekhoff te diskwalificeren. Dat gebeurde echter pas een kwartier na de finish, toen de Nederlander zich al een tijdje wereldkampioen waande.

De beelden van een wenende Eekhoff toen hij vernam dat hij geen regenboogtrui mocht aandoen, gingen de wereld rond. “Ik was aan het vieren. Was zo gelukkig. Had al een interview gegeven. En toen werd ik naar de jury geroepen. Eerst begreep ik het niet goed. Niemand wilde mij veel uitleg geven. Maar dan zag ik Pidcock al zitten en een minuut later werd mij dan verteld dat ik gediskwalificeerd was omdat ik het imago van de sport beschadigd had. Wat je dan doet? Ik ben beginnen wenen. Voelde mij hulpeloos. Wilde alleen nog maar naar huis”, zei hij toen.

De jury verdedigde de harde beslissing door te stellen dat op beelden die niet live waren uitgezonden te zien was hoe Eekhoff zo lang profiteerde van het zog van de volgwagen dat een maximumstraf niet kon uitblijven. De UCI gaf die beelden vrij en ook een motivering van haar zware beslissing.

“Voor Nils hoop ik dat er gerechtigheid komt”, zei directeur Thorwald Veneberg van de Nederlandse bond KNWU, die Eekhoff steunde in zijn stap naar het TAS. De renner had eerst protest aangetekend bij de internationale wielerfederatie UCI, maar dat werd direct afgewezen. “Dan blijft er maar één stap over: naar het TAS”, aldus Veneberg.

Domper

Maar ook daar vond Eekhoff niet wat hij hoopte. Anderhalf jaar na de feiten oordeelde het TAS dat de zaak onontvankelijk is. “Ik heb gewacht op de uitspraak dat ze geen uitspraak doen”, aldus de Nederlander in een interview met het Algemeen Dagblad.

“Over de zaak zelf is het eigenlijk nooit gegaan. Niet over de auto die op het parkoers stond en waar ik tegenaan ben gereden. Niet over de vraag of je als renner eerst medische hulp mag krijgen als je bent gevallen. Niet over de vraag hoe lang je mag stayeren. Niet over de vraag waarom de jury geen waarschuwing heeft gegeven, niet over de vraag waarom ze pas uren later een straf hebben uitgedeeld. Ik heb geen gelijk gekregen en ook geen ongelijk. Ik vond het vooral belangrijk om te laten horen dat ik het er niet mee eens was, dat ze een belofterenner hebben gekozen om een soort voorbeeld te stellen. Want als je niks zegt, verandert er ook niks.”

“Ik voel me geen wereldkampioen, ook niet een beetje”, klinkt het. “Daarvoor moet je ook die ceremonie ondergaan en die trui krijgen, denk ik. Als ik Samuele Battistella (de Italiaanse belofte die het WK uiteindelijk won, red.) zie fietsen, dan denk ik wel ergens: eigenlijk was ík het. Maar dat is het dan ook wel. Ik heb er een streep onder gezet, ik steek er geen energie in.”

Door Vincent Van Genechten
AANGERADEN